Mette F. til byggefolk: Ro på, vi har ringet til Polen

Regeringen er for sløv til at samarbejde med andre EU-lande for at stoppe fusk, lød kritikken fra Byggefagenes Samvirke. Vi har taget kontakt til de polske myndigheder, oplyser beskæftigelsesministeren nu i et svar.
Polske og danske myndigheder skal have et bedre samarbejde for at stoppe social dumping, skriver Mette Frederiksen i et svar. Det sker efter en hård kritik fra Byggefagenes Samvirke om nøl fra regeringens side.
Polske og danske myndigheder skal have et bedre samarbejde for at stoppe social dumping, skriver Mette Frederiksen i et svar. Det sker efter en hård kritik fra Byggefagenes Samvirke om nøl fra regeringens side. POLFOTO/Per Folkver

Vi er i dialog med det polske Arbejds- og Socialministerium. Sådan lyder et nyt svar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S)

Det kommer efter at Byggefagenes Samvirke for nylig var ude med en skarp kritik af, at regeringen ikke gjorde nok, for at standse social dumping på tværs af grænser.

LÆS OGSÅ: Byggefolk til Mette F: Få styr på fupfirmaerne

Dialogen skal føre til et bedre samarbejde mellem danske og polske myndigheder, når det gælder udstationering af medarbejdere og kontrol af udenlandske virksomheder.

Det oplyser Mette Frederiksen i et svar til Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen. Han har stillet spørgsmål på baggrund af Byggefagenes Samvirkes kritik.

Polen er det land, der udstationerer flest lønmodtagere og selvstændige i Danmark.

Byggefagenes Samvirke kritik gik på, at regeringen ikke gjorde nok for at kontrollere udenlandske firmaer i samarbejde med hjemlandets myndigheder, som ellers var en del af finansloven for 2014.

Den manglende kontrol af firmaerne kan betyde fusk med indbetaling af skat, pension og arbejdsskadeforsikringer til de ansatte.

Byggefagenes samvirke: Andre EU-lande skal med

Per Olsen, formand for Byggefagenes Samvirke, kalder Mette Frederiksens svar tilfredsstillende, men sender samtidig en opfordring tilbage.

"Det er godt, at der er startet et samarbejde med de polske myndigheder, men social dumping er jo ikke et isoleret problem mellem Danmark og Polen. Derfor skal samarbejdet i gang med flere EU-lande," siger Per Olsen, der også gerne så, at EU pålagde de enkelte medlemslande at etablere et samarbejde.

I marts 2014 indgik Europa-Parlamentet en aftale om et håndhævelsesdirektiv, der skal være med til at bekæmpe social dumping. Her er der lagt op til at et større samarbejde på tværs af EU-landene.

Det ser Per Olsen frem til.

"Når danske fagforeninger retter henvendelser til myndigheder eller pensionsselskaber i Italien eller Polen, for at tjekke om et firma har indbetalt pension eller skat, så kan det være svært at få udleveret oplysninger," siger Per Olsen.

Han håber, at et øget samarbejde på tværs af grænser kan være med til at gøre det arbejde lettere.

Minister: Sæt fart på

Formålet med samarbejdet med de polske myndigheder er, at sikre, at firmaer kender til de lokale regler, når de udstationerer ansatte i Danmark eller i Polen, skriver Mette Frederiksen i svaret.

Derudover skal det være muligt, at tjekke at firmaerne har reel aktivitet i hjemlandet, og ikke bare er et postkassefirma.

Det fremgår af Mette Frederiksens svar, at hun har bedt embedsmændene sætte fart på samarbejdet med andre lande.

Hun lægger også vægt på, at der ved de seneste tre finanslove er blevet afsat samlet en halv milliard til kampen mod social dumping. Det har blandt andet betyder skærpede regler og mere kontrol af firmaer fra Arbejdstilsynet, politi og SKAT.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.