Mette F. scorer 20 nye medlemmer om dagen

For første gang siden 1959 indleder Socialdemokratiet kongres med medlemsfremgang to år i rap. Spørgsmålet er nu, om de nye medlemmer bliver i butikken, når der skal betales kontingent til årsskiftet.
Siden maj har Mette Frederiksen kunnet tælle cirka 20 nye medlemmer hver eneste dag. Spørgsmålet er, om de bliver i Socialdemokratiet, når der skal betales kontingent ved årsskiftet. 
Siden maj har Mette Frederiksen kunnet tælle cirka 20 nye medlemmer hver eneste dag. Spørgsmålet er, om de bliver i Socialdemokratiet, når der skal betales kontingent ved årsskiftet.  Foto: Henning Bagger/Scanpix

Siden årsskiftet har Socialdemokratiet fået flere tusinde nye medlemmer, og i dag tæller partiet 40.069 medlemmer. 

Da partiet mødtes til kongres i Aalborg for et år siden, lå medlemstallet på cirka 37.500. 

Alene fra maj 2016 og frem til i dag har 3.000 nye intromedlemmer meldt sig ind. Det svarer til, at cirka tyve personer hver dag hen over sommeren har tegnet medlemskab af det kongelige danske socialdemokrati.  

Godt nok er intromedlemskabet gratis frem til årsskiftet, men forventningen er, at mange af dem bliver i A-butikken og tegner ordinært medlemskab, fortæller partisekretær Jan Juul Christensen.  

Konkurrerer med Alternativet

Selvom Socialdemokratiet med det gratis intromedlemskab køber sig til et medlemsboom, er partisekretæren glad.

- Vi synes selv, at det er ret flot. Og det beviser jo også, at der er andre end Alternativet, der kan få nye medlemmer, siger han og noterer, at partiet på de sociale medier og via forskellige kampagnetiltag har gaflet nye medlemmer i alle aldre og fra hele landet.

Partiformand Mette Frederiksen er derfor glad, når hun i dag på Socialdemokratiets kongres i Aalborg kan notere fra talerstolen, at det er første gang siden 1959, at partiet oplever medlemsfremgang to år i træk.

Selvom der er langt til den medlemsskare på knap 100.000, som Anker Jørgensen og Svend Auken kunne bryste sig med i 1980erne og begyndelsen af 90erne, er partitoppen yderst tilfreds med at gå til kongres med at have nået op over 40.000 medlemmer.  

Op på Rådhuset

Jan Juul Christensen erkender, at det nye intromedlemskab frister mange, fordi det er gratis året ud. 

- Det gratis intromedlemskab er et forsøg, og mens du ikke betaler kontingent, kan du ikke stille op og heller ikke stemme ved lokalvalg til for eksempel borgmesterkandidat. Men du kan deltage i alle politiske møder, og de nye medlemmer tropper op og blander sig i de politiske diskussioner, siger Jan Juul Christensen. 

Den store udfordring kommer til årsskiftet, når de lokale partiforeninger skal fastholde medlemmerne, når de skal betale typisk 500 kroner i kontingent for et års medlemsskab. 

- Vi skal gøre alt for at fastholde de nye medlemmer, og derfor arbejder vi organisatorisk med at lave særlige aktiviteter og tilbud for de nye socialdemokrater. Det kan være at invitere dem op på Rådhuset og møde de lokale byrådsmedlemmer, eller at den lokale partiforeningsformand besøger dem hjemme til en snak, forklarer han. 

Politik lokker mere end gratis partibog

Men først og fremmest melder folk sig ind i et politisk parti, fordi de er optaget af politik, og derfor skruer Socialdemokratiet op for lokale politiske debatter over alt i landet, noterer Jan Juul Christensen. 

- Både i forhold til næste års kommunalvalg er det vigtigt at give mulighed for at blande sig og få indflydelse. Men også i forhold til det principprogram, som Socialdemokraterne er i fuld gang med at revidere, oplever vi en overvældende stor interesse, siger han.

Da Socialdemokratiet i foråret holdt et møde i Nyborg med oplæg til det nye principprogam, var der 450 deltagere og en venteliste på 250 socialdemokratiske medlemmer. 

- Det er enormt spændende, at folk meget gerne vil diskutere vores principprogram, og derfor indkalder vi til endnu et stormøde i begyndelsen af 2017, ligesom vi vil involvere medlemmerne langt mere end tidligere i indholdet af vores næste principprogram, fastslår han.

- Debatten om principprogammet har skabt en revitalisering af den politiske debat i vores lokalforeninger og kredse, og både nye og gamle medlemmer dukker op til møderne, siger partisekretæren.

Folketingsmedlemmer ud i nye kredse

Derfor er ambitionen nu, at der næste år skal være 200 nye lokale debatmøder i socialdemokratisk regi. Vel at mærke ikke møder, der afløser generalforsamlingerne. 

- Strategien er, at de socialdemokratiske folketingsmedlemmer allesammen skal mere ud i landet og diskutere politik med medlemmerne. Og folketingsmedlemmerne skal forpligtes til at troppe op i andre kredse end deres egne, siger han.

På Socialdemokraternes Kongres i Aalborg vil der være drøftelser af det kommende principprogram, der afløser 'Hånden på Hjertet', der blev vedtaget i 2004.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.