Mette F. i dagpengeopgør med Østergaard: Det kommer IKKE til at ske

Socialdemokraternes topfolk lægger klart afstand til Morten Østergaards ønske om strammere dagpengeregler.
Mette Frederiksen (S) er langt fra enig med sin radikale ministerkollega Morten Østergaard, når det drejer sig om rådighedsregler for dagpengemodtagere.
Mette Frederiksen (S) er langt fra enig med sin radikale ministerkollega Morten Østergaard, når det drejer sig om rådighedsregler for dagpengemodtagere. Mads Nissen/Scanpix

Det var Socialdemokraternes tre topministre - Helle Thorning-Schmidt, Mette Frederiksen og Bjarne Corydon - som fredag fremlagde partiets valggrundlag på et pressemøde i Aarhus.

Men en af hovedrollerne blev alligevel indtaget af en helt fjerde politiker: Den radikale leder, Morten Østergaard, som indtog en af de absolutte hovedroller.

Ingen tvivl om at man skal stå til rådighed

Med et nyt forslag om at stramme op for rådighedsreglerne for dagpengemodtagere har Morten Østergaard skabt ny splid mellem regeringspartierne. Og forslaget blev da også skudt godt og grundigt ned af Socialdemokraternes næstformand, Mette Frederiksen.

- Nej, vi går ikke til valg på at at stramme rådighedsreglerne, lød den klare afvisning fra Mette Frederiksen.

Hun understregede, at rådighedsreglerne allerede er blevet strammet i den forgangne periode, så man skal møde op til flere samtaler for at få ret til dagpenge. Dermed er der ifølge Socialdemokraterne ikke behov for flere stramninger.

- Der er ikke nogen som helst tvivl om, at når man er en del af den danske arbejdsstyrke, så skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er hele fundamentet for vores dagpengesystem, og det er sådan set fundamentet for den danske arbejdsmarkedsmodel, sagde Frederiksen.

Mens vi venter på Dagpengekommissionen

Morten Østergaards dagpengemelding rammer en i forvejen øm tå hos Socialdemokraterne.

Fra venstrefløjen presser Enhedslisten og SF hårdt på for at få klare løfter om forbedringer af dagepengesystemet fra det store regeringsparti. Men Socialdemokraterne har foreløbigt kun meldt ud, at man ønsker, at færre falder ud af dagpengesystemet, og at det ikke må koste flere penge.

Resten må vente til Dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger til september, lyder det socialdemokratiske automatsvar, når snakken falder på dagpenge.

- Der vil altid være hjørner af vores beskæftigelsespolitik, vi kan håndtere endnu bedre. Men for os er udgangspunktet klart. Det, der først og fremmest er behov for på dagpengeområdet, er at skabe tryghed for de mennesker, der står i en svær situation, lød det fra Mette Frederiksen.

Thorning om De Radikale: Vi er enige om nok

Morten Østergaards seneste dagpengemelding har skabt så stor irritation hos Enhedslisten og SF, at de direkte opfordrer Socialdemokraterne til at droppe De Radikale i en eventuelt ny rød regering.

- Hvis vi vil noget mere velfærd i Danmark, herunder også en bedre dagpengeløsning, så ser jeg simpelthen ikke De Radikale i en regering, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr til Ritzau.

Men der vil - trods dagpengeuenigehederne - også efter valget være tale om en SR-regering, hvis Helle Thorning-Schmidt fortsætter som statsminister. Det slog Thorning selv fast på fredagens pressemøde

- Vi er ikke enige med De Radikale om alt, men vi er enige om nok. Og vi har så stærkt værdifællesskab, at vi er i stand til at finde rigtigt fornuftige løsninger for Danmark, sagde Thorning.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.