Mette F. fik Løkke til at grine: "Dynamit-Anders", "en rigmand i Schweiz" og "en genial plan"

Mette Frederiksen sammenligner blå blok med Olsen Banden, men opfordrer i åbningsdebat Løkke til bred aftale.
- Statsministeren har en plan. En genial plan, må man forstå. Simpelthen genial. Alt er timet og tilrettelagt, sagde Mette Frederiksen.
- Statsministeren har en plan. En genial plan, må man forstå. Simpelthen genial. Alt er timet og tilrettelagt, sagde Mette Frederiksen. Fotomontage: Folketinget

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, indledte torsdag åbningsdebatten med at sammenligne statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) med Olsen Bandens altid uheldige leder Egon Olsen.

- Statsministeren har en plan. En genial plan, må man forstå. Simpelthen genial. Alt er timet og tilrettelagt.

- Statsministeren skal bare bruge et telt, nogle pløkker og så et par velvillige herrer, der kan hjælpe med at stramme bardunerne. Der er også en rigmand i Schweiz. Et pengeskab i Finansministeriet. Dynamit-Anders er klar.

- Intet kan gå galt. Men det gør det så måske alligevel, lyder det fra S-formanden, der formåede at fremkalde et smil hos Løkke.

Mette Frederiksen strakte dog samtidig hånden ud til Lars Løkke Rasmussen. Hun er enig med statsministeren i, at Danmark er udfordret. Og at der er brug for brede aftaler for at løse udfordringerne.

S-formanden oplister fem udfordringer, som skal løses.

- For det første er væksten i dansk økonomi for lav. Det samme er produktiviteten. For det andet kommer vi til at mangle kvalificeret dansk arbejdskraft.

- For det tredje skal vi kunne udvikle vores velfærdssamfund. Og finde en helt ny måde at organisere arbejdet på.

- For det fjerde er der alt for mange ikke vestlige flygtninge- og indvandrere, der ikke er i arbejde. Og for det femte bliver vores land mere og mere skævvredet, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet vil løse udfordringerne ved at bruge det råderum, der er skabt i dansk økonomi efter de senere års reformer.

- Udfordringerne er reelle. Men det har vi prøvet før. Og vi har gjort det før. Sammen. Løst problemerne skridt for skridt. Til gavn for flertallet. Ikke for de få.

- Vi skal finde en vej til at møde vores udfordringer uden at lade uligheden stige. Uden at forlade vores egne værdier. Vi skal stole på Danmark. På hinanden, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.