Metro-chef anmeldt for rå vold: Ansat spiddet med søm

Den italienske hovedentreprenør på metrobyggeriet har længe haft alvorlige problemer med vold og trusler mod ansatte. Nu anklager en portugisisk betonarbejder byggeleder for voldsomt overfald.
En arbejdspladsvurdering har tidligere vist, at ni ansatte i det italienske byggekonsortie CMT har været udsat for vold. En ny voldssag tyder på, at metroens hovedentreprenør stadig har ondt i arbejdsmiljøet.
En arbejdspladsvurdering har tidligere vist, at ni ansatte i det italienske byggekonsortie CMT har været udsat for vold. En ny voldssag tyder på, at metroens hovedentreprenør stadig har ondt i arbejdsmiljøet. FOTO: Scanpix/Bax Lindhardt

En faglig snak om korrekt betonarmering udviklede sig dramatisk på metrobyggepladsen på Frederiksberg Allé midt i november.

En byggeleder fra den italienske hovedentreprenør CMT blev så ophidset, at han ifølge anmeldelsen bankede hånden på en portugisisk betonarbejder ind i et bræt, hvor den blev spiddet af et rustent søm.

Derefter blev portugiseren ifølge anmeldelsen slæbt hen til en dyb skakt, hvor byggelederen angiveligt holdt ham i kraven og truede med at smide ham ned.

- Jeg slår dig fan'me ihjel, råbte han ifølge portugiseren, som er ansat af en underentreprenør på metroen.

Portugiseren har nu anmeldt byggelederen til politiet og meldt sig ind i fagforeningen 3F, som er oprørt over sagen.

- Han er skræmt fra vid og sans efter overfaldet og fuldstændig psykisk nedbrudt. Det minder om ridefogedens opførsel i Pelle Erobreren. Det er komplet ubegribeligt, hvordan en så højtstående ansat overhovedet kan havne i sådan en situation, siger Jens Kirkegaard, der er formand for Byggegruppen i 3F BJMF.

Berygtet for iltert temperament

Den voldsramte portugiser har ikke ønsket at stå offentligt frem, da han fortsat er ansat på metro-byggeriet.

Han bekræfter dog hændelsesforløbet i en skadesrapport fra Frederiksberg Hospital fra 15. november, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Københavns Politi bekræfter også, at der er indgivet anmeldelse mod byggelederen for vold, og at sagen nu efterforskes.

Metroselskabet har ingen kommentarer til sagen, før politiet har afsluttet efterforskningen.

- Hvis det viser sig, at der er hold i politianmeldelsen, er det meget alvorligt, siger kommunikationschef Lise Hein.

Hovedentreprenøren Copenhagen Metro Team (CMT) har ansat en håndfuld byggeledere til at føre tilsyn med arbejdet på de 21 metrobyggepladser.

Ifølge 3F er den pågældende italienske byggeleder berygtet blandt metroarbejderne for sit iltre temperament.

- Der går vedholdende rygter om, at han er voldelig, og at ansatte undgår ham af frygt for at blive udsat for vold. Men i forhold til det psykiske arbejdsmiljø generelt får vi enslydende meldinger om, at der bliver råbt og skreget meget fra byggeledelsens side, siger Jens Kirkegaard.

Politiet efterforsker sagen

Ifølge Avisen.dk's oplysninger mente byggelederen i den konkrete sag, at armeringen var lavet forkert. Portugiseren fandt derfor byggetegningerne frem for at vise ham, at opgaven var udført korrekt.

CMT vil ikke udtale sig konkret om sagen på nuværende tidspunkt.

- Vi tager afstand fra enhver form for vold, det skal ikke finde sted. Af hensyn til alle parter kan vi ikke udtale os om, hvad der måtte være sket, så længe politiet efterforsker sagen. Men skulle der være kød på den anmeldelse, er det selvfølgelig alvorligt, siger kommunikationschef Jens Munch.

Sager om kritisabelt og skadeligt arbejdsmiljø har klæbet til metrobyggeriet, siden det første spadestik til 'Cityringen' blev taget i 2011.

Det er heller ikke første gang, at den italienske hovedentreprenør CMT er i fokus i forbindelse med vold og trusler mod ansatte.

Management by fear

Ifølge en arbejdspladsvurdering (APV), som CMT foretog blandt 123 danske og udenlandske ansatte fra hovedkontoret, blev der i 2012 registreret ni tilfælde af fysisk vold, seks tilfælde af trusler om vold, syv tilfælde af sexchikane og 16 tilfælde af mobning.

I sommeren 2013 konstaterede Arbejdstilsynet efter et kontrolbesøg, at det psykiske arbejdsmiljø i CMT var alvorligt udfordret af massivt arbejdspres og mobning.

Fagforeningen HK it, medie & industri repræsenterer flere tidligere og nuværende ansatte i CMT, hvor der ifølge faglig sekretær Steen Bonde Jensen praktiseres 'management by fear'.

- Det er meget beklageligt, det, der er sket. Men det undrer mig ikke, at der kan opstå korporligheder, for hvis man ikke er underdanig, eller hvis man tillader sig at stille spørgsmål, bliver man overfuset eller det, der er værre. Det er et hæsligt arbejdsmiljø, siger han.

Vold på metrobyggeriet - ved du noget?
  • Staten, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune udgør tilsammen Metroselskabet, som står bag anlægget af 'Cityringen' til 22 milliarder kroner.
  • Det italienske konsortie CMT er hovedentreprenør på metrobyggeriet, som beskæftiger op til 1.500 byggefolk årligt, hvoraf de fleste er udlændinge.
  • Arbejdsulykker og sager om dårligt arbejdsmiljø klæber til byggeriet.
  • Kender du noget til den konkrete voldssag, vold mod andre ansatte eller andre alvorlige problemer med arbejdsmiljøet? Så vil Avisen.dk gerne høre fra dig.
  • Skriv til [email protected]

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.