Messerschmidt-misbrug rækker måske ud over sejltur

Europaparlamentets præsidium har konkluderet, at Morten Messerschmidt (DF) misbrugte EU-midler til Dansk Folkepartis sejltur med skonnerten 'Halmø'. Nu fortsætter undersøgelsen af Morten Messerschmidt.
Europarlamentet vil nu undersøge, om Morten Messerschmidt og DF har misbrugt EU midler til annoncer.  
Europarlamentet vil nu undersøge, om Morten Messerschmidt og DF har misbrugt EU midler til annoncer.   Foto: Scanpix arkiv

Det var imod reglerne, da Morten Messerschmidt i 2013 brugte 120.700 kroner i tilskud fra Europaparlamentet til Dansk Folkepartis sejltur med skonnerten 'Halmø'.

Sejlturen lever ikke op til EU's regler om, at midlerne ikke må bruges på at promovere nationale partier og kandidater eller til at føre valgkamp for. Og derfor skal pengene betales tilbage, konkluderede Europaparlamentets præsidium mandag aften.

Det oplyser Europaparlamentets pressechef til Politiken.

Turen på den over 100 år gamle skonnert 'Halmø' blev brugt til at fragte Morten Messerschmidt, formand Kristian Thulesen Dahl og andre ledende DF'ere rundt til 16 danske havnebyer for at promovere Dansk Folkeparti. Morten Messerschmidt er "uenig i vurderingen" af misbrug af EU-midler og fastholder, at turen alene havde sigte på at diskutere EU.

- Den har handlet om lancering af mig i mit virke som europaparlamentariker, at jeg var om bord på skibet og talte om EU-relevante ting, siger han til Politiken.

Med præsidiets beslutning er problemerne i midlertidig ikke overstået for Morten Messerschmidt.

Det fremgår nemlig af et notat fra Europarlamentets øverste embedsmand, Klaus Welle, som Politiken er i besiddelse af, at parlamentet har blik for yderlige DF-misbrug af EU-midler fra partialliancen Meld (Movement for a Europe of Liberties and Democracies) og den tilhørende Fond (Federation for a Europe of Liberties and Democracies).

Specifikt har parlamentet kig på en DF-annonce på pol.dk og eb.dk betalt af Meld og Feld, hvor Morten Messerschmidt i slutningen af april 2015 - en måned før folketingsvalgkampen - sammen med Kristian Thulesen Dahl advarede mod de mange østarbejdere i Danmark.

Parlamentet har også udset sig en Meld-finansieret video på Dansk Folkepartis hjemmeside om folkeafstemningen 3. december under overskriften: 'Bevar det danske retsforbehold'.

"Ved første øjekast er det også tvivlsomt, om disse udgifter er støtteberettiget", skriver generalsekretær Klaus Welle i notatet.

Imidlertid gælder disse udgifter regnskabsåret 2015, hvor parlamentet ikke vil tage stilling til dem endnu.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.