Messerschmidt: Grænsekontrol er et ”ufravigeligt” krav

Venstre-folk er bekymrede for Dansk Folkepartis krav om grænsekontrol.
Grænsekontrol-kravet skaber splid mellem V og DF.
Grænsekontrol-kravet skaber splid mellem V og DF. Foto: Jens Nørgaard Larsen/arkiv/Scanpix

Grænsekontrol er et ufravigeligt krav.

Sådan lyder det nu fra DF-profilen, Morten Messerschmidt, efter der lørdag opstod tvivl om, hvor stejlt toppen i Dansk Folkeparti egentlig stod på sine ”ufravigelige” krav til Lars Løkke Rasmussen.

Lørdag morgen slog DF-næstformand, Søren Espersen, fast, at fire ”ufravigelige” krav skal være opfyldt, hvis Dansk Folkeparti overhovedet skal overveje at gå med i en regering.

Det drejede sig blandt andet om genindførelse af grænsekontrollen. Men senere på dagen forklarede DF-formanden, Kristian Thulesen Dahl, at han ikke vil gå så langt som at kalde kravene ”ufravigelige”.

- Jeg bruger aldrig ordet ufravigeligt, og jeg bruger aldrig ordet ultimativt, sagde han.

Jo det er

Det vil Morten Messerschmidt dog gerne.

- Ja, det er et ufravigeligt krav. Vi kommer ikke til at have regeringsforhandlinger med Løkke, hvis ikke det her er noget, der bliver håndteret, siger han søndag til TV2 News.

Han fortæller dog, at han ikke forventer, at alle skal stoppes ved den dansk-tyske grænse.

- Når man kører ind i Danmark, så er der mulighed for at blive verfet ind til siden. Det er ikke sådan, at alle skal stoppes, siger han til TV2 News.

Splid mellem V og O

Det kan dog blive mere end svært for DF og Venstre, at nå til enighed om de fysiske grænseinstallationer. Fremtrædende Venstre-folk fortæller således til Berlingske, at kravet om grænsekontrol vækker bekymring.

- Det bliver bare chikane af almindelige menneskers færden over grænsen. Vi har ikke brug for at skabe symbolske hindringer, siger tidligere minister Eva Kjer Hansen, der også får opbakning af Venstres medlemmer af Europa-Parlamentet, Ulla Tørnæs og Jens Rohde.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.