Vold på jobbet

"Mens han overfalder mig, føler jeg mig fuldstændig hjælpeløs"

Det har haft en altoverskyggende betydning for den tidligere socialpædagog Jens, at han blev overfaldet under en vagt på en retspsykiatrisk afdeling.
Det fik fatale konsekvenser for Jens, da han under en vagt blev overfaldet af en psykiatrisk patient.
Det fik fatale konsekvenser for Jens, da han under en vagt blev overfaldet af en psykiatrisk patient. Modelfoto: SCANPIX arkiv

Socialpædagogen Jens bliver væltet omkuld.

Der lyder et højt bump, da hans baghoved rammer gulvet. Han bliver rullet omkring og mærker en tung mandekrop falde ind over sig.

En patient fra det retspsykiatriske afsnit, hvor Jens arbejder, er gået amok.

Patienten fører alle sine fingre rundt om hans hals. Han strammer grebet og forsøger nu med alle sine kræfter at presse luften ud af Jens, som kæmper for at få vejret.

- Mens han overfalder mig, føler jeg mig fuldstændig hjælpeløs. Jeg fryser i øjeblikket, og man kan faktisk sidestille oplevelsen med en voldtægt, siger Jens til Avisen.dk.

Kort tid forinden har Jens nået at aktivere sin alarm, så tre kollegaer fra andre afdelinger støder til for at hjælpe. De har svært ved at få patienten væk. Til sidst stikker en af kollegaerne fingrene ind i næsen på den rasende patient og får trukket hans ansigt opad.

Kollegaens nødværgeindgreb redder Jens' liv. Efter angrebet er han forbi skadestuen, da han bløder fra både ansigt og hænder. I dag er de fysiske ar væk, men det er de psykiske langt fra.

Som Avisen.dk skriver i dag, skal et nyt stort forskningsprojekt netop sætte fokus på, hvilke helbredsmæssige konsekvenser, det kan få, når socialpædagoger udsættes for vold på arbejdet. Og det sker tit.

Hele 40 procent af socialpædagogerne er blevet udsat for fysisk vold på deres arbejdsplads de seneste 12 måneder, viste en undersøgelse fra Socialpædagogernes Landsforbund.

Altid på vagt

Det var i 2013, at den i dag 43-årige Jens blev forsøgt kvalt på sit job. Hændelsen har haft store konsekvenser for ham.

Siden overfaldet har Jens været væk fra arbejdsmarkedet. Og det skyldes blandt andet, at han har udviklet Posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Grundlæggende er hans tillid til andre mennesker blevet dårligere. Hvis han står i kø ved et kassebånd, kan han føle sig truet, når kunden bag ham ser ud på en bestemt måde.

Ligesom han farer sammen, hvis en tilfældig forbipasserende går på en bestemt måde, forklarer han.

- Jeg kommer i alarmberedskab, hvis jeg ser pludselige bevægelser eller høre uventede lyde, siger han.

Almindelig reaktion på vold

PTSD er sammen med udbrændthed og generelle psykiske belastningssymptomer blandt de lidelser, folk hyppigst får, hvis de er udsat for vold på deres arbejde.

Det fortæller psykolog og ph.d.-studerende Jesper Pihl-Thingvad fra Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik på Odense Universitets Hospital.

- Der er forhøjet risiko for at udvikle psykiske lidelser, hvis man har et arbejde, hvor man er udsat for vold, siger han.

Selv ved mindre alvorlige voldshændelser kan man som ansat efterfølgende udvikle PTSD-lignende symptomer, påpeger han.

Avisen.dk kunne også tirsdag fortælle om Charlott Sams, der er stoppet med at arbejde som socialpædagog efter et voldeligt overfald på hendes arbejde på et botilbud.

Blev dagligt truet med tæv

Fem år nåede Jens at arbejde på det retspsykistiske afsnit, før han blev overfaldet.

Han var årligt udsat for at blive slået, mens trusler om vold forekom på daglig basis.

- De patienter, jeg havde ansvaret for, var meget dårlige, og havde tit begået enten drab, voldtægt eller overgreb på børn, fortæller han.

Og det var mere reglen end undtagelsen, at de havde et misbrug, pointerer han.

I sit arbejde skulle Jens ofte håndtere udadreagerende psykotiske patienter. Og når personalet satte grænser for patienterne, afstedkom det ofte voldelige eller verbale konflikter, forklarer han.

Det voldelige overfald mod Jens blev udløst af, at han overhørte en mandlig patient være truende overfor en vikar, forklarer han.

- Jeg bad patienten om midlertidigt at trække sig tilbage til sin stue. Men patienten ville ned i gården for at ryge, husker han.

Da patienten ikke fik lov til det, kastede han sig over Jens.

"Psykiatrien er ikke tidssvarende"

Forholdene i psykiatrien er langt fra optimale, mener Jens.

- I dag har vi en psykiatri, som dybest set ikke er tidssvarende i forhold til andre lande. Kulturen er for domineret af en sygeplejefaglig tilgang, siger han.

Ifølge Jens burde ansatte, der arbejder med psykisk syge borgere, have lov til at bære peberspray.

- Det kan ikke være rigtigt, at politiet har midler til at forsvare sig selv. Mens dem, der er udsat for de værste tilfælde af vold, ikke har, siger Jens.

Fra 2009 til 2014 er antallet af sengepladser i psykiatrien faldet fra 2.949 til 2.750, viser tal fra Regionerne.

Samtidig er antallet af patienter i voksenpsykiatrien steget. Hvor der i 2009 var 110.486 patienter, var der i 2014 hele 143.032 patienter.

Jens er i dag i praktik indenfor et håndværksfag. På sigt håber han på at kunne få et fleksjob.

Jens er et opdigtet navn, men redaktionen er bekendt med Jens' rigtige identitet.    

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.