Mennesket havde sex med neandertalerne for 45.000 år siden

En knogle fra Sibirien har vist sig at være det ældste arvemateriale fra et moderne menneske uden for Afrika nogensinde. Analyser af knoglen har bl.a. afsløret, at vi var i kanen med neandertalerne for ca. 50.000 år siden.
Allerede for 45.000 år siden blev menneskets genom blandet med neandertalerne.
Allerede for 45.000 år siden blev menneskets genom blandet med neandertalerne. Foto: Colourbox

En lårbensknogle fundet i Sibirien har vist sig at være det hidtil ældste menneskearvemateriale for et moderne menneske uden for Afrika.

En kortlægning af knoglen, som stammer fra en sibirisk mand, har nu afsløret, præcis hvornår neandertalernes DNA blev integreret i menneskets genom – altså med andre ord: Hvornår vi havde sex med neandertalerne.

Det skriver Videnskab.dk: http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/verdens-aeldste-menneskegenom-sladrer-om-sex-med-neandertalere

»Det var en kæmpe overraskelse, for ingen vidste, at der levede mennesker i den her region på det her tidspunkt, og vi begyndte straks arbejdet med at opklare, hvordan det individ er beslægtet med nulevende mennesker og neandertalerne,« siger genetikeren Janet Kelso ved Max Planck Instituttet i Leipzig, Tyskland, til Videnskab.dk.

Tidligere analyser har afsløret, at vores forfædre delte seng og fik børn med neandertalerne, hvilket har resulteret i, at alle mennesker uden for Afrika i dag bærer cirka 2 procent neandertaler-DNA i vores genomer.

Dette intime møde er tidligere blevet fastlagt til at have fundet sted for mellem 37.000 og 86.000 år siden, men med analyserne af det nye genom kan man nu indsnævre tidspunktet yderligere.

Læs også hos Videnskab.dk: Er vi nu helt sikre på, at mennesket nedstammer fra aberne?

Den sibiriske mand har vist sig at have nogenlunde samme mængde neandertaler-DNA som os. Men fordi han levede for 45.000 år siden, er man meget tættere på kilden, og forskerne kan derfor fastlægge langt mere præcist, hvornår vi hoppede i kanen med hinanden.

Ud fra mandens genom har forskerne kunnet regne sig frem til, at neandertal-DNA'et blev introduceret omkring 232 og 430 generationer tidligere. Det svarer rundt regnet til, at mennesker og neandertalere havde sex 5.000-15.000 år, før manden blev født, svarende til for cirka 50.000-60.000 år siden.

Forskerne kan ikke sige præcis hvor, men peger på Mellemøsten som det mest sandsynlige sted.

»Det er rigtig vigtigt med den præcisering, fordi vi nu kan lave meget bedre analyser,« siger professor Rasmus Nielsen ved University of California, Berkeley og Københavns Universitet.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Goliat-edderkop fundet i Sydamerikas jungle

Sex med neandertalere gjorde europæere fede

Komplet neandertaler-genom fuld af sex og overraskelser

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.