Menneskeretschef: Bombning i Kunduz er utilgivelig

Formodet amerikansk angreb på Læger uden Grænsers hospital kan være en krigsforbrydelse, siger Zeid.
Sårede ansatte fra Læger uden Grænsers hospital i Kunduz ses kort efter en eksplosion nær deres hospital natten til lørdag. Et luftangreb kostede mindst 16 livet, siger hjælpeorganisationen.
Sårede ansatte fra Læger uden Grænsers hospital i Kunduz ses kort efter en eksplosion nær deres hospital natten til lørdag. Et luftangreb kostede mindst 16 livet, siger hjælpeorganisationen. Foto: /AP

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra'ad Al-Hussein, betegner det luftangreb, der natten til lørdag dræbte mindst 16 mennesker på Læger uden Grænsers hospital i Kunduz i Afghanistan, som "tragisk, utilgiveligt og muligvis endda kriminelt".

Zeid Ra'ad Al-Hussein kræver en åben og omfattende undersøgelse af angrebet, siger han ifølge flere nyhedsbureauer.

- Alvoren i hændelsen understreges af, at hvis en domstol finder, at det var overlagt, kan et luftangreb mod et hospital være en krigsforbrydelse, siger menneskerettighedschefen.

Det afghanske forsvarsministerium siger, at militante skjulte sig i hospitalsbygningen, og at de skød mod soldater.

Nato erkender, at amerikanske styrker kan have været bag angrebet, og ifølge det afghanske præsidentkontor har chefen for de amerikanskledede styrker i landet undskyldt angrebet.

- Internationale og afghanske militærplanlæggere har en forpligtelse til at respektere og beskytte civile på alle tidspunkter, og medicinske faciliteter og mandskab er genstand for særlig beskyttelse, siger Zeid Ra'ad Al-Hussein.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.