Mennesker boede i bjerge for 12.000 år siden

Fundet af verdens ældste bosætning i 4.500 meters højde tyder på, at mennesker dengang kunne klare mere, end vi hidtil har troet.
Mennesket boede i huler langt tidligere, end man hidtil troede.
Mennesket boede i huler langt tidligere, end man hidtil troede. Terkel Broe Christensen / Scanpix

Af Videnskab.dk

Ved 4.500 meters højde i Peru er det koldt, Solen er stærk, og mængden af oxygen er lille.

Ikke desto mindre pakkede folk kufferten for tusindvis af år siden og vendte snuden mod disse bjergsletter.

Forskere har netop fundet en hule i bjergene, som har vist at være den hidtil ældste bosætning i verden, som er blevet opdaget så mange meter over havets overflade, skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Redskaber, planterester og knogler fra dyr tyder på, at der levede mennesker i det golde terræn helt tilbage i slutningen af den sidste istid – for 12.000 år siden.

Det er næsten 900 år tidligere end andre fund i over 400 meters højde, og det kan betyde, at de dalevende mennesker var i stand til mere, end vi har troet hidtil, fortæller den internationale gruppe arkæologer, som står bag udgravningerne.

Læs også hos Videnskab.dk: Mærkeligt havvæsen skyllet op på dansk strand

Højdesyge kan ramme folk fra lavlandet, hvis vi kommer op i højderne for pludseligt, og det er ikke en ret sjov oplevelse:

Du kan blive svimmel og kaster måske op. For nogle er højdesyge livstruende. Luften i denne højde er tyndere, og kroppen er ikke bygget til at klare sig med så lidt oxygen.

Der findes dog nogle mennesker, som kan tåle højderne. Spillerne på det bolivianske fodboldlandshold er ikke kendte for at være særlig talentfulde, men de er vokset op i flere hundrede meters højde, og de vinder ofte, når de er på hjemmebane.

Forskere diskuterer, hvornår og hvordan disse 'bjergmenneskers' forfædre tilpassede sig livet i højderne.

Nogle mener, at det krævede genetisk tilpasning over tusinder af år. Studier viser, at tibetanere, som bor højt oppe, har særlige gener.

Andre hævder, at man var afhængig af et ordentligt klima. Det var svært at bosætte sig i bjergene under istiden, og gletsjere hjalp ikke ligefrem på de i forvejen barske forhold.

Læs også hos Videnskab.dk: Se enestående arkæologisk udgravning i billeder

Men ifølge forfatterne bag det nye studie, var der ikke noget af dette, som var til hinder for det hårdføre folk, som boede der, hvor landet Peru ligger i dag.

Kun 2.000 år efter, at de først kom til den sydlige del af det amerikanske kontinent, drog de op i bjergene, hvilket tyder på, at det ikke har taget dem ret lang tid at tilpasse sig.

Desuden nåede gletsjerne næppe helt ud til de bjergsletter, hvor de slog sig ned, skriver forskerne.

Spørgsmålene vedrørende tilpasninger til højden er fortsat ubesvarede.

»Det er et spændende fund, som viser, at der boede mennesker endnu flere steder, end vi hidtil har vidst,« siger Hein Bjerck, som er arkæologiprofessor ved NTNU Vitenskapsmuseet til forskning.no.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Arkæologiske fund set fra luften

Er sæd en god rynkecreme?

2.500 år gamle tatoveringer fundet på mumie

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.