Mellemøstlige selskaber presser flypriser ned

For tiden kan man finde returbilletter til Australien for under 6000 kroner. Det bliver normalen frem over, siger ekspert.
Måske bliver der alligevel råd til en ferie under varmere himmelstrøg. Billetpriserne har i hvert fald aldrig været billigere.
Måske bliver der alligevel råd til en ferie under varmere himmelstrøg. Billetpriserne har i hvert fald aldrig været billigere. Foto: Andrey Arkusha/free

Har du endnu ikke booket flyrejsen til sommerferien? Så gør det nu, for tidspunktet har faktisk aldrig været bedre.

For nylig foretog rejsesøgemaskinen Travelmarket en rutinemæssig søgning på et udvalg af populære rejsedestinationer, som man har gjort det så mange gange før.

Og her viste en række priser sig at være de laveste, siden Travelmarket med deres Dansk Flypris Index begyndte at overvåge markedet tilbage i 2009.

- Det er de billigste priser, vi har registreret i de seks år, Dansk Flypris Index er udgivet, og før det var priserne ikke billigere. Efter finanskrisen i 2009-10 havde vi ellers de billigste priser, men det er siden hen blevet endnu billigere på grund af den store konkurrence i markedet, siger Ole Stouby, der er administrerende direktør hos Travelmarket til Ritzau fokus.

Årsagen skal findes i det pres på prisen, der kommer fra flyselskaberne i Mellemøsten. Travelmarket deler de undersøgte destinationer op i europæiske rejsemål og oversøiske rejsemål. Kort fortalt er det rejsemål uden for Europa som eksempelvis USA, Afrika og Australien. Det er netop på de oversøiske rejsemål, at de mellemøstlige flyselskaber presser prisen ned.

- Sidst vi målte, så vi, at det nu koster 5.500 kroner inklusive afgifter for en returbillet til Australien. Det synes jeg godt nok er billigt. Niveauet tidligere har ligget omkring 8-10.000 kroner. Det niveau kan meget vel komme ned på 5-7.000 kroner i 2016. Det vil være en afgørende forskel for mange, og gøre at mange flere danskere vil tage længere væk i fremtiden, vurderer han.

Årsagen til denne konkurrence fra mellemøstlige selskaber skal ikke kun findes i deres evne til at underbyde priserne. De kan også sagtens følge med kvaliteten.

- Det, der er udfordringen for de europæiske flyselskaber, er, at de bliver presset voldsomt på prisen af de her mellemøstlige selskaber. Tidligere kunne de ikke hamle op med kvaliteten af de europæiske selskabers fly, men i dag har de overgået dem, og så har de lavere udgifter til løn og så videre. På top 10-listen over verdens bedste flyselskaber er der således flere selskaber fra Mellemøsten.

Når kvaliteten er på højde med de europæiske selskaber, bliver det altså et spørgsmål om pris, og her er de mellemøstlige selskaber ifølge Travelmarket særdeles konkurrencedygtige. Det er Ole Stouby ikke i tvivl om vil ændre vores rejsevaner afgørende i fremtiden.

- I fremtiden vil vi se, at folk får råd til lige at tage en ekstra ferie til New York måske, fordi det kun koster 2-3.000 kroner. Det er et helt nyt marked, man vil se, der vil udvikle sig i de kommende 4-6 år, siger han.

FAKTA: Så billige er flypriserne i uge 20 2015.

Bangkok (fra Billund) 3.501 kroner tur/retur

London (fra København) 278 kroner tur/retur

Berlin (fra Billund) 805 kroner tur/retur

Tokyo (fra Hamborg) 3.232 kroner tur/retur

Sydney (fra København) 5.530 kroner tur/retur

Alle priser er inklusiv skatter og afgifter

Kilde: Dansk Flypris Index fra Travelmarket.dk

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.