Mekanisk doping stjæler fokus fra doping i Touren

Forskellige dopingstoffer har stjålet fokus i de seneste 10 års Tour de France. Nu er fokus rettet mod motorer
Chris Froome, som her krydser målstregen som vinder af en svær etape i Romandiet Rundt i Schweiz tidligere på året, har været under mistanke for mekanisk snyd, fordi han til tider vinder så overbevisende.
Chris Froome, som her krydser målstregen som vinder af en svær etape i Romandiet Rundt i Schweiz tidligere på året, har været under mistanke for mekanisk snyd, fordi han til tider vinder så overbevisende. Foto: Laurent Gillieron/AP

Dopingstoffer som epo, Cera og forskellige former for bloddoping har fyldt meget ved Tour de France i 10 år eller mere.

Når verdens største cykelløb begynder i det nordvestlige Frankrig på lørdag, vil fokus i langt højere grad være rettet mod motorer på cyklerne, det man kalder mekanisk doping.

Rygterne har svirret længe om motorer på cyklerne, men det var først da en kvindelig belgisk cykelrytter blev opdaget ved VM i cykelcross i januar, at man fik vished for, at det findes. Hun benægtede at have brugt cyklen, men fik seks års karantæne.

Arrangørerne bag Tour de France, ASO, og Den Internationale Cykelunion, UCI, understregede tidligere på ugen, at de tager mistanken om snyd meget alvorligt og derfor tager en ny test i brug under Tour de France.

De vil afsløre eventuelle snydere ved hjælp af et termisk kamera, lige som en testmetode med magneter også vil fortsætte.

Særligt sidste års Tour de France-vinder, Chris Froome (Sky), har været under mistanke, fordi han på enkelte bjergetaper har haft tendens til at slå til og køre fra konkurrenterne på en overbevisende måde.

Det gjorde han således på 10. etape i 2015 og på en etape i 2013. Begge år vandt han Tour de France.

Cyklerne vil blive undersøgt for mekanisk doping under hele Tour de France.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.