Megabøde på vej til General Motors: Tav om defekt lås

Avis: General Motors skal af med over otte milliarder kroner for at fortie viden om defekt tændingslås.
Den defekte tændingslås er blevet koblet sammen med adskillige dødsulykker. Her ses en Chevrolet Cobalt efter et sammenstød, der kostede bilens kvindelige fører livet. Arkivfoto.
Den defekte tændingslås er blevet koblet sammen med adskillige dødsulykker. Her ses en Chevrolet Cobalt efter et sammenstød, der kostede bilens kvindelige fører livet. Arkivfoto. Foto: AP/AP

Det kommer til at koste den amerikanske bilfabrik General Motors (GM) milliarder af kroner, at en fejl ved tændingslåsen i mange modeller ikke blev indberettet til myndighederne i tide.

GM fortiede sin viden om de defekte tændingslåse, og det udløser ifølge The New York Times efter al sandsynlighed en regning på over 1,2 milliarder dollar eller cirka 8,2 milliarder kroner.

Bilproducenterne i USA har pligt til inden for fem dage at informere myndighederne om problemer, der kan have betydning for sikkerheden.

Kilder med indblik i forhandlingerne mellem GM og det amerikanske justitsministerium fortæller til den amerikanske avis, at parterne ventes at nå til enighed om et forlig i løbet af sommeren.

Angiveligt vil forliget indebære, at GM skal betale mere end de 1,2 milliarder dollar, som Toyota sidste år blev straffet med, fordi det japanske selskab forsøgte at skjule et problem med speederen i flere af dets modeller.

Fejlen med tændingslåsene i GM er blevet sat i forbindelse med adskillige dødsulykker i trafikken.

Selskabet har tilbagekaldt og udskiftet tændingslåsene på næsten tre millioner biler, men tilbagekaldelserne skete ifølge myndighederne for sent. Sidste år indvilligede GM i at betale en bøde på 35 millioner dollar efter et forlig med den amerikanske trafikstyrelse.

Allerede for otte år siden blev trafikstyrelsen bekendt med, at der muligvis var et problem, men GM tøvede med at reagere og begrundede det med, at der ikke var tilskrækkelig med dokumentation til at indlede en undersøgelse.

Ifølge amerikanske medier har GM været klar over problemet i årevis.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.