Mega sund grøntsag: Sådan tilbereder du den bedst
For at beholde flest af de sunde flavonoider er særligt en tilberedningsmetode god.
Sund, billig og lækker - når den tilberedes, så den er sprød. Broccolien er på alle måder et godt bekendtskab.
Sund, billig og lækker - når den tilberedes, så den er sprød. Broccolien er på alle måder et godt bekendtskab. Foto: Colourbox


Broccoli er sundt og nemt at tilberede, og dermed er den et oplagt valg for mange som tilbehør til aftensmaden.

Den kan tilberedes på et utal af måder – men hvilken måde er egentlig bedst i forhold til at bevare broccoliens sunde egenskaber?

- Groft sagt kan man sige, at dampkogning på komfur, så kortvarigt som muligt, så der stadig er bid i grøntsagen, er den bedste måde at varmebehandle på, og overkogning er den dårligste, hvis det gælder om at bevare de gavnlige antioxidanter, for eksempel flavonoider, der nemt går tabt under kraftig varme i længere tid, forklarer Anne W. Ravn, der er diætist og medlem af SØNDAGS sundhedspanel.

Boost din forbrænding og tab op til fem kilo på to uger: Se hvordan på Søndag.dk

Mikroovnen ødelægger flavonoider

Ifølge diætisten har et forsøg tidligere vist et tab på omkring ti procent ved dampkogning, mens mikrobølgekogningen gav et tab på 97 pct. af flavonoiderne. Og de menes ellers at kunne beskytte mod hjertekarsygdomme og kræft.

(artiklen fortsætter under boksen)

Se også:

- Det kan skyldes mikrobølgernes indre kogning af broccolien, som giver den en skadeligt højere indre temperatur end de andre former for kogning. Især dampningen, hvor broccolien kun opvarmes udefra af vanddamp er en blid behandling, hvad angår bevaring af næringsværdien. Almindelig kogning giver ofte et tab på omkring 50 pct., men en stor del af flavonoiderne og andre antioxidanter er i behold i kogevandet, siger Anne W. Ravn, der råder til eksempelvis at bruge kogevandet til sovs.

De fedtopløselige vitaminer i broccoli (såsom A, D, E og K) er ikke så tilbøjelige til at blive opløst i vand.

Derfor kan du blive mere sulten af at spise et æble: Læs hvorfor på Søndag.dk

Frosne eller friske broccolibuketter?

Står det til diætisten, er det bedst at vælge frisk broccoli. For frosne grøntsager er typisk blancheret, inden de dybfryses. Det gøres for at ødelægge de enzymer, der ellers ville påvirke smagen i en dårlig retning under lagringen.

- Men denne blanchering ødelægger eller fjerner også en del af antioxidanterne. Omvendt er mange af de sunde næringsstoffer i grøntsager ofte lettest at optage, hvis grøntsagerne først er kogt let, siger Anne Ravn.

Hun forklarer dog, at det i bund og grund er det bedste, hvis man spiser grøntsager. Uanset om de er frosne, friske, kogte eller dampede, så indeholder de gode kostfibre, som er ligeså gavnlige, uanset om de er rå eller varmebehandlede.

Af redaktionen, SØNDAG, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.