Medicinalfirmaer offentliggør kun nogle bivirkninger

Når medicinalvirksomheder publicerer forsøg med deres lægemidler, forsvinder halvdelen af de bivirkninger, som fremgår af de upublicerede data, skriver metroxpress.
Foto: Scanpix/Iris

 

Det viser en undersøgelse af 28 studier af lægemidler, hvor forskere har sammenlignet publicerede og upublicerede data fra medicinalindustrien.

Det viser en undersøgelse af 28 studier af lægemidler, hvor forskere har sammenlignet publicerede og upublicerede data fra medicinalindustrien.Medforfatter til undersøgelsen, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PLOS Medicine, professor i medicin og farmakologi Yoon K. Loke, fortæller, at manglen på data betyder, at man kun har en begrænset viden om mulige skadevirkninger.

"Nogle af de beslutninger om medicinsk behandling, som patienter og læger træffer, kan være nogle af de vigtigste beslutninger overhovedet, fordi det både kan være livreddende, men også livstruende," siger han og understreger det vigtige i, at læger og patienter har det fulde kendskab til data.

Samme udlægning har Karsten Juhl Jørgensen, der er læge og forsker ved Det Nordiske Cochrane Center, som laver uvildig forskning i lægemidler.

"Nogle af skadevirkningerne, der ikke rapporteres, er væsentlige og alvorlige. Det gør jo, at når man som læge skal skrive medicin ud, undervurderer risikoen for skader. Og patienterne er ikke klar over, hvad de går ind til. Det fører til et uhensigtsmæssigt overforbrug," siger han til metroxpress og pointerer, at det nye studie sætter nyt fokus på et generelt problem.

"De bekræfter jo, hvad vi godt ved, og hvad vi også har fundet i vores studier, hvor vi har sammenlignet publicerede og ikke-publicerede data: Der er en meget markant og tydelig underrapportering af skadevirkninger."

Konsulent i Lægemiddelindustriforeningen Mikkel Møller Rasmussen kan ikke genkende, at lægemiddelvirksomheder undlader at medtage bivirkninger i de studier, de publicerer.

"Man arbejder hele tiden på, at produkterne er så sikre som muligt, og det er de to ting, som betyder mest. Effekt og sikkerhed," siger han til metroxpress.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Lægemiddelstyrelsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.