Medarbejdere om DF’s flytteplaner: Vi er nervøse

Dansk Folkepartis ønske om at flere statslige ansatte nu skal væk fra hovedstaden, bekymrer medarbejdere på flere af de berørte arbejdspladser.
Jesper Lett, der er tillidsmand i Miljøstyrelsen, forklarer, at flere ansatte er bange for, hvad det vil betyde for deres familieliv, hvis deres arbejdsplads rykker til provinsen.
Jesper Lett, der er tillidsmand i Miljøstyrelsen, forklarer, at flere ansatte er bange for, hvad det vil betyde for deres familieliv, hvis deres arbejdsplads rykker til provinsen. Foto: Jesper Lett

Statslige arbejdspladser i hovedstadsområdet skal mindskes, mener Dansk Folkeparti. Partiet har derfor præsenteret en liste på 12 arbejdsplader, der kan flyttes væk fra hovedstaden og ud i provinsen.

En af arbejdspladserne på listen er Miljøstyrelsen, og her er medarbejderne langt fra begejstret over udsigten til at skulle flytte på landet.

- Der har været en del snak og nervøsitet blandt medarbejderne om, hvorvidt udflytningen af styrelser vil ramme Miljøstyrelsen. Folk er derfor allerede i alarmberedskab, men det er klart, at det hele kommer da tættere på, når DF nu foreslår, at man rykker os,  siger Jesper Lett, der er tillidsmand for lidt over 100 DJØF’ere i Miljøstyrelsen.

DF er ikke ene om at ville omrokere. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og regeringen er i fuld gang med at se på, hvilke statsjob, der kan flyttes ud. Foreløbigt er der dog endnu ikke kommet en konkret liste fra Regeringen.

Ud over Miljøstyrelsen er også Kulturstyrelsen, Styrelsen for Videregående Uddannelser og Vejdirektoratet, Naturerhvervstyrelsen, Banedanmark, Naturstyrelsen, Energistyrelsen, Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), Geodatastyrelsen, Søfartsstyrelsen, Miljøstyrelsen og Visit Denmark på partiets liste.

Flytning kan ødelægge familielivet

Selvom der endnu er stille på gangene i Miljøstyrelsen, fordi mange ikke er tilbage fra sommerferien, så forklarer Jesper Lett, at spekulationerne om tvungen flytning siver blandt kollegaerne.

Han er ikke i tvivl om, at styrelsen bliver amputeret, hvis den skal flytte ud af København.

- Folk er ikke glade for udsigten til, at nogen skal flytte ud. Mange har den holdning, at de ikke kan flytte. Hvis de flytter Miljøstyrelsen, vil en del af de ansatte derfor kigge sig om efter et andet arbejde, siger Jesper Lett og giver en begrundelse for, hvorfor det kan være svært at flytte væk.

- De fleste har jo købt hus og har familier og børn, der går i skoler i København, og så rykker man altså ikke bare teltpælene op. For rigtig mange er det også nemmere at få et andet job i København, end at finde ægtefællen et job i provinsen, siger han.

Også i Kulturstyrelsen, der er en af de andre arbejdspladser på DF’s liste, mener tillidskvinde Eva Sønderstrup-Andersen, at en flytning vil have konsekvenser for medarbejdernes familieliv.

- Hvis man rykker folk, så skiller man familier. Mange af mine kollegaer har deres familie og omgangskreds i det område, de arbejder i. Man kan ikke bare få hele familien med til for eksempel Sønderjylland, så en flytning vil have menneskelige omkostninger, siger hun.

Lignende bekymringer er tilstede blandt medarbejderne i Banedanmark, hvor tillidskvinde Anitta Borggreen Kristensen er nervøs for de konsekvenser en flytning vil have for de ansattes hverdag.

- Der vil være mange af medarbejderne, der ikke vil kunne flytte med. Man kan ikke få en hverdag til at hænge sammen – med familie og det hele - hvis man har fire-fem timers rejsetid, siger hun til Jyllands-Posten.

Tager det foreløbigt med ro

Hverken Jesper Lett eller Eva Sønderstrup-Andersen oplever endnu, at risikoen for flytning påvirker de ansattes arbejde.

Begge tillidsrepræsentanter maner til ro, så længe det kun er DF, der er kommet med en liste.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.