Medarbejdere flygter: Orker ikke flere mærkværdigheder

Skokoncernen Zappos måtte sige farvel til 215 medarbejdere, da ledelsen ville udradere alle former for hieraki og lade den enkelte være sin egen chef.
Skokoncernens Zappos administrerende direktør Tony Hsieh, der har indført ledelse uden hieraki. Den alternative virksomhedsmodel hedder Holocracy.
Skokoncernens Zappos administrerende direktør Tony Hsieh, der har indført ledelse uden hieraki. Den alternative virksomhedsmodel hedder Holocracy. Foto: Screendump Youtube

210 medarbejdere valgte her i maj at smutte fra deres job i skokoncernen Zappos. De havde fået valget mellem at arbejde i en helt flad virksomhed uden nogen former for hieraki, eller blive fritstillet med løn og sygesikring i tre måneder. 14 procent af medarbejderne valgte det sidste.

Det skriver Business Insider ifølge Finans.

De ansatte skulle være deres egne chefer, sidde i cirkler og spille flere roller på arbejdspladsen.

Ideen med den flade struktur er, at hver enkelt ansat er sin egen chef. Filosofien er, at jo mere man selv får lov at bestemme, jo mere yder man også. Titler anses for at være ligegyldige i den nye struktur. Zappos har således både en “tidstroldmand” og en agent fra World of Warcraft ansat.

Men den alternative ledelsesform - Holocracy - som den hedder, hvor enhver leder sig selv, blev altså for meget for flere hundrede medarbejdere.

Barberede alle skaldede

I evalueringer skriver medarbejderne ifølge Finans, at “godt nok er Zappos et godt sted at arbejde i forhold til løn, vilkår og kolleger, men man er også automatisk indlagt til trættende sociale eksperimenter.”

Det er ikke første gang medarbejderne i Zappos, hvis hovedkvarter ligger i Las Vegas, har været udsat for sære alternative indslag. Eksempelvis har trommegruppen Blue Man Group besøgt kontoret for at barbere alle ansatte skaldede.

Den administrerende direktør Tony Hsieh skulle nok have spurgt medarbejderne om, de havde lyst til den specielle flade struktur, før han indførte den, siger professor på Stanford Universitet Jeffrey Pfeffer til Business Insider, ifølge Finans:

- I stedet for at finde ud af, om medarbejderne ville have lyst til at være deres egne chefer, erklærede Hsieh, at hvis de ikke ville, måtte de forlade firmaet. Og så er det næsten ironisk, at nyheden om, at man skal være sin egen chef, i virkeligheden kommer som en ordre fra ens rigtige chef.Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.