Medarbejdere fik fordoblet lønnen efter konflikt

Efter en kort konflikt med 3F bliver medarbejdere, der tidligere var ansat ved en underleverandør uden overenskomst, nu ansat til overenskomstmæssig løn i et jysk gartneri.
12-15 litauere vil nu  få overenskomstmæssig løn for deres arbejde på et jysk gartneri.
12-15 litauere vil nu  få overenskomstmæssig løn for deres arbejde på et jysk gartneri. Modelfoto: Iris

Blot omkring fire timer. Længere varede 3F's sympatikonflikt mod et vikarbureau ikke, før det jyske gartneri Nordic Ornamentals tirsdag droppede vikarbureauet som underleverandør. Det oplyser 3F Aarhus Rymarken til Fagbladet 3F.

- Vi er glade for, at 12-15 litauere nu vil få overenskomstmæssig løn for deres arbejde på gartneriet. De vil dermed få mere end det dobbelte i timeløn, siger Thomas Møller, formand for Den Grønne Gruppe hos 3F Aarhus Rymarken.

- Og jeg er glad for, at fagbevægelsens samarbejde er stærkt, at en sympatikonflikt kan gøres meget effektiv hurtigt, siger han.

En sympatikonflikt betyder, at faggrupper, som er organiseret i andre fagforeninger under LO, kan nægte at udføre arbejde for virksomheden. Dermed kan virksomheden blive afskåret fra leverancer og ydelser udført af medlemmer af de berørte fagforeninger.

Blomstergartneriet Nordic Ornamentals i Brabrand ved Aarhus har frem til tirsdag ved middagstid beskæftiget litauisk arbejdskraft fra vikarbureauet Administrationsselskabet ApS, der er registreret på et kontorhotel i København.

Lønsedler viser, at vikarbureauet i de første måneder af 2016 har betalt 60 kroner i timen - før skat - til litauisk arbejdskraft på det jyske gartneri. Også for overarbejde. I en enkelt uge var lønnen 66 kroner i timen før skat.

Timelønnen efter 3F's overenskomst med arbejdsgiverforeningen GLS-A er cirka 135 kroner i timen. Samt tillæg for overarbejde. 3F's sympatikonflikt imod Administrationsselskabet ApS fortsætter, fordi vikarbureauet fortsat ikke har tegnet overenskomst.

Hos gartneriet Nordic Ornamentals er ejer og direktør John Nielsen meget fåmælt efter, at samarbejdet med vikarbureauet er blevet afbrudt.

- Jeg har ikke nogen kommentarer. Det er rigtigt, at vi har stoppet samarbejdet, og så er den ikke længere, siger John Nielsen.

Kan du bekræfte, at de nu bliver ansat på overenskomstmæssig løn?

- Ja, det kan jeg sagtens, siger John Nielsen til Fagbladet 3F.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.