Maveproblemer? Her er seks grunde til, du ikke kan lave ”stort”

Bøvl med maven? Se her, hvad det kan skyldes - og hvad du kan gøre ved det:
Av! Døjer du med maven? Se her, hvad det kan skyldes.
Av! Døjer du med maven? Se her, hvad det kan skyldes. FOTO: Scanpix

Det er ikke altid nemt at tale om problemer med maven. Men mange flere, end du tror, har besvær med at få deres toiletbesøg til at ende i en succes. 

En ny undersøgelse fra American Society of Colon and Rectal Surgeons viser, at helt op til 80 procent af alle i USA døjer med fordøjelsen. Det kan der være flere grunde til - og Women’s Health har samlet de mest gængse problematikker lige her:

Du rejser meget

Når du er på farten enten med jobbet eller privat, går det gerne ud over din kost og dine rutiner og det kan mærkes på maven, siger doktor Jordan Karlitz med speciale i maveproblemer.

- Mange mennesker har en diæt, de følger de fleste dage, hvor især fibre holder dem reguleret. Når de tager på ferie eller spiser på måder, de ikke er vant til, vil det ændre på mavens balance.

Det giver altså besvær med fordøjelsen og mange oplever, at de ikke skal på toilettet. Her er det altoverskyggende råd: Husk at spise fibre og drikke vand.

Du er stresset

Doktor Jordan Karlitz fortæller, at han ofte ser patienter med maveproblemer, der samtidig lider af stress:

- Min erfaring siger mig, at patienter ofte har fordøjelsesbesvær, fordi de er stresset.

Både stress og mangel på søvn spiller ind, når det kommer til at have en mave, der fungerer godt og optimalt.

Du er stoppet med at træne

Får du nok motion?

Mange oplever besvær med at komme af med deres afføring, når de ikke bevæger sig nok. Doktor Jordan Karlitz forklarer, at det især skyldes besvær med at fordøje den mad, du spiser … her vil en gåtur, løbetur eller andre bevægelser gøre det en hel del lettere for din krop at bearbejde maden.

Du er gravid

- Der sker så mange ændringer med hormoner og kost, samtidig med at hele dit system stresses, siger Jordan Karlitz.

Der er ikke meget, du kan gøre ved det. Men hold øje med, hvornår du er særlig blokeret og være opmærksom på, om det især sker i forbindelse med bestemte madvarer – og erstat så den mad med andet.

Du drikker ikke nok

En af de mest almindelige grunde til, at dit system svigter, er fordi du glemmer at få væske nok.

Det går både ud over din fordøjelse og mange andre dele af din krop, hvis du ikke sørger for en god væskebalance. Derfor er det altid det første sted, du skal slå ned, hvis maven svigter – drik vand.

Du får medicin

Meget medicin kan lave rod i din mave og her er det største problem nok, at du får den medicin af en grund – du kan altså ikke bare droppe den. Derfor skal du være ekstra opmærksom på at følge alle de andre råd og få både motion nok, væske og ordentlig kost.

Og slås du stadig med maven?

Der kan være andre grunde, som kræver mere intensiv behandling og her kommer din læge ind i billedet. Behandler din mave dig virkelig skidt, skal du søge læge og få den rette hjælp.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.