Matadors Maude og Elizabeth - sådan gik det dem

De har hver især været med til at lave Danmarks mest populære serie Matador. Men hvordan gik det dem egentlig i det virkelig liv – det kigger vi nærmere på her.
Malene Schwartz fanget i en rolig stund.
Malene Schwartz fanget i en rolig stund. Scanpix

I morgen aften, lørdag, kan du kigge med på DR1 og se det syvende afsnit af ”Matador” – det hvor Fru Fernando Møghe fylder rundt … enten 90 år eller 100 år -ingen ved det rigtigt.

Men mange er i hvert fald samlet for at fejre den gamle tante og med til festen er flere af Danmarks bedste skuespillere.

Og her spiller søstrene Varnæs en særlig stor rolle – for de er som så ofte kvinderne bag byens store selskaber. Den ene som værtinde og den anden som tro støtte og organisator.

LÆS OGSÅ: Sarah Jessica Parker: Sådan ser hun ud nu

Men hvad skete der sidenhen med de to kvinder – det har vi lavet et kort oprids over her:

Maude Varnæs spillet af Malene Schwartz

- Jeg går i seng, er en standardreplik fra Maude i serien.

Men sådan har det ikke været i det virkelige liv for Malene Schwartz. Hun har haft en travl karriere både foran kameraet og i chefrollen på teatret.

Hun blev født 10. August 1936 på Frederiksberg og har både spillet teater og medvirket i et hav af danske lystspil. Hun har desuden været direktør for både Bristol Music Centers Teater, Aveny Teatret, Aalborg Teater og Folketeatret.

LÆS OGSÅ: Advarsel: Pas på din håndtering af æg i påsken

Malene har været gift to gange. Først med advokat Chrsitan Lillelund og siden med journalisten Poul Hammerich, der døde i 1992, om hvilket Malene siden har beskrevet som sit livs store sorg.

Men hun har også levet er rigt liv, har hun tidligere fortalt til B.T.:

- Jeg vil have det allermest optimale ud af det liv, jeg har tilbage. Det lyder religiøst, men jeg tænker virkelig på at have det godt med mig selv og mine omgivelser. Hver dag skal have sin gode værdi. Jeg har ikke rejst så meget i mit liv, men det er jeg begyndt at gøre meget. Der er så meget, jeg gerne vil se.

Hun fortæller, at hun siden Pauls død har fået nyt indhold i livet og finde glæde ved familien, venner og rejser, men som hun siger:

- Men det er sgu hårdt at leve!

LÆS OGSÅ: Vi dyrker vores egne planter som aldrig før

Elizabeth Friis spillet af Helle Virker

Hun har muligvis hverken stort hus eller børn som sin søster Maude, men hun er familiens holdepunkt og sådan var det også langt hen ad vejen for Helle Virker i det virkelige liv.

Helle Virkner var en rigtig dansk filmdarling, imens hun levede. Hun blev født i 1925 og døde i 2009 og var med i et hav af danske film og tv-serier - deriblandt både ”Matador” og ”Huset på Christianshavn” – to store og succesrige produktioner.

LÆS OGSÅ: Googler du også hans eks? Du er ikke alene

Hun nåede også at være gift med Danmarks statsminister Jens Otto Krag, og så fik hun to børn, Jens Christian og Søsser.

Helle Virkner var en kvinde, som de fleste omtalte i rosende toner. Karakteristikken af hende lyder på en stærk og mild person med et stort hjerte.

Da Helle Virkner døde, sagde skuespiller Lone Hertz sådan om hende til BT:

- Helle var et stærkt og meget vidunderligt menneske. Hun var meget ydmyg og beskeden. Men hun har lavet et stærkt og oplevelsesrigt liv, både privat og som skuespiller.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.