Massiv opbakning til Lotte Heise: Sosu'er burde belønnes mere

Brugerne på Avisen.dk's Facebook-profil støtter i stor stil Lotte Heises budskab om at vise større anerkendelse for landets sosu'er.
Lotte Heise og hendes mor. Efter moderen fik en blodprop, har Lotte Heise fået indgående kendskab til den kommunale ældrepleje.
Lotte Heise og hendes mor. Efter moderen fik en blodprop, har Lotte Heise fået indgående kendskab til den kommunale ældrepleje. Foto: Scanpix arkiv

Foredragsholder og entertainer Lotte Heise talte til mange danskeres hjerter, da hun på Folkemødet på Bornholm slog et slag for landets sosu'er. 

Det ses tydeligt på de over firehundrede kommentarer på Avisen.dk's facebook-profil, hvor brugerne viser deres store sympati og respekt for faggruppen som reaktion på Heises budskab. Avisen.dk's opslag er blevet delt tæt på 1900 gange.   

Fra talerstolen på Bornholm opfordrede Lotte Heise til at tale med politikerne om sosu'ernes store indsats. Samtidig sagde hun, at alle sosu'er burde have en fortjenstmedalje, skriver Avisen.dk:

- Hvordan det kan være at et arbejde, der er så vigtigt, har så lav en løn? Det er fandeme for ringe. De skulle have en fortjenstmedalje, inden de blev 50, for der er de alligevel slidt ned, men det får de sgu ikke. Det får en eller anden åndssvag kaptajn med en polet på armen oppe hos dronningen, sagde hun.  

Massiv opbakning

Opbakningen til Lotte Heises budskab er massiv. En af dem, der viser sympati for sosu'erne er Kim, som skriver: 

"Helt enig - sosu assistenterne og hjælperne gør et værdifuldt stykke arbejde til glæde for mange ældre mennesker. Disse "varme" hænder burde belønnes langt mere end de "kolde" administrative."

Mange af brugerne, som har skrevet en kommentar, arbejder selv i faget og er taknemmelige for anerkendelsen.

For eksempel skriver Heidi:

"Hvor er det rart at læse at vi trods alt bliver anerkendt af rigtig rigtigt mange mennesker vi er mange der hver dag knokler, både hjælpere, assistenter, sygeplejersker, pædagoger osv, der burde gives en langt bedre løn, men jeg elsker mit arbejde, og jeg nyder virkelig at kunne gøre en forskel sammen med mine fantastiske kollegaer." 

Ikke kun sosu'er fortjener respekt

Flere brugere nævner, at mange andre faggrupper også fortjener større respekt.

En af dem er Inger: 

"Jeg synes, der er mange, der bør have en medalje. Pædagogerne i vuggestue og børnehave. Lærerne i folkeskolen og andre skoleformer. Alle inden for sygepleje og ældrepleje. Og mange flere, måske," skriver hun.

Men det er ikke nødvendigvis en fortjenstmedalje, der skal til, skriver socialpædagogen John:

"Jeg kan ikke rigtig bruge en medalje til noget, men bedre løn og arbejdsvilkår som Socialpædagog ville i sidste ende skabe bedre liv for de mennesker vi arbejder for og med hver dag. Men det vil nok kræve en hel anden tilgang fra kommunernes forvaltninger og ikke mindst en langt større indsigt og vilje fra vores folkevalgte."

Martin mener til gengæld, at en medalje, er den rigtige måde, at vise anerkendelse. 

"Lotte Heise har ret, de skulle have en medalje alle sammen. Dem der taler om sygefravær skulle prøve en dag som hjælper, det kan være en rystende oplevelse. God løn er altid godt men respekt for det hårde arbejde er vigtigere," skriver han.

Flere hænder er vigtigere end løn

Rigtig mange brugere er vrede over, at sosu'er og andre faggrupper ikke får nok i løn. Men flere nævner - ligesom Martin - at lønnen ikke nødvendigvis er det største problem. Det er til gengæld manglen på hænder, skriver mange.  

En af dem er Susanne:

"Dejligt med mere i løn, men hellere mere personale. vi skal jo holde i mange år," skriver hun. 

Hvor er politikerne og fagbevægelsen

Flere brugere pointerer ligesom Lotte Heise, at der mangler politisk fokus på sosu'ernes hårde arbejde. Men også fagforeningerne står for skud.  

Lisbeth skriver: 

"(...) det er et hårdt og til tider utaknemmeligt job og vi bestemt ikke har politikkerne på vores side." 

Yvonne sender denne klare opfordring afsted til FOA's medlemmer: 

"Kære sosu' er, sæt krav til jeres fagforening FOA, det er dem som ikke er gode nok til at forhandle jer en anstændig løn. Mød op på jeres generalforsamling og stil krav, eller vælg nogen nye repræsentanter."

Se alle kommentarerne på Avisen.dk's facebook-profil herunder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.