FOR FULD UDRYKNING

Massiv mangel på reddere i Danmark

Det er ikke kun det hollandske selskab Bios, der mangler reddere. Falck melder, at selskabet mangler 90 reddere på landsplan og derfor må køre med overarbejde.
Der mangler reddere over hele landet. Det skyldes, at færre bliver uddannet og behovet for ambulancekørsel er stigende.
Der mangler reddere over hele landet. Det skyldes, at færre bliver uddannet og behovet for ambulancekørsel er stigende. Foto: Richardt Sylvestersen/Scanpix/Arkiv

Det hollandske ambulancefirmaet Bios har haft alvorlige problemer med at skaffe mandskab nok til at få vagtplanen til at gå op, inden selskabet overtager ambulancekørslen i store dele af Region Syddanmark på tirsdag.

Forklaringen på Bios’ rekrutteringsproblemer kan være, at der på landsplan er stor mangel på ambulance-reddere.

Hos Falck, der er landets største udbyder af ambulancekørsel og har 2498 reddere ansat, mangler man på nuværende tidspunkt 90 reddere for at kunne køre med idealbemanding. Manglen af reddere bliver dækket af overarbejde.

Færre bliver uddannet

Ifølge tal fra Danmark Statistik er der de senere år uddannet færre reddere. Sidste år fuldførte 118 personer redderuddannelse, hvilket af noget lavere end i 2011, hvor 226 fik redderuddannelsen.

Ifølge kommunikationschef hos Falck Louis Illum Honoré har det været svært for Falck at bedømme, hvor mange redderelever, man skulle tage ind.

- Især op til regionernes ambulanceudbud har det været vanskeligt at forudse, hvor mange redderjob der ville blive nødvendige til at udføre opgaverne i de nye kontraktperioder, skriver han i en mail til Avisen.dk.

For at blive uddannet redder, skal man først ansættes hos et ambulancefirma, hvorefter man bliver sendt på et uddannelsesforløb på teknisk skole.

God idé at regioner stiller krav

Jan Villadsen, som er formand for 3F Transport, der er den største fagforening for reddere, mener, at manglen på reddere er et stort problem. Han vurderer, at der lige nu mangler 50 reddere bare i København.

I en ny kontrakt, Københavns Brandvæsen har indgået med Region Hovedstaden, efter selskabet i det nye år udvider sit område, er der stillet krav om, at ambulancefirmaet indtager minimum fire elever.

Ambulancechef Søren Knap fra Københavns Brandvæsen synes det er en god ide, at regionerne stiller krav om elevindtag.

- Det sikrer, at der i fremtiden er nok reddere, siger han.

SF: Brug for politisk aftale

Karsten Hønge fra SF har tidligere siddet i regions-rådet i Syddanmark, men forlod posten i mandags for at hellige sig pladsen i Folketinget.

Han mener først og fremmest, at det er Bios' egen skyld, at selskabet ikke har fået rekrutteret reddere nok.

Dog anerkender han, at der er en generel mangel på reddere i Danmark.

- Der skal indgås en aftale mellem regeringen og regionerne om en uddannelsesindsats, så vi får uddannet nok reddere, siger Karsten Hønge.

Han vil have, at der laves en landsdækkende aftale mellem regeringen og regionerne om kravet til elevoptag, som han mener, er for lavt på nuværende tidspunkt.

Voldsom stigning i udrykninger

Udover faldet i uddannelse af reddere, er behovet for ambulancekørslen tilmed steget, hvilket får efterspørgslen på reddere til at stige yderligere.

En opgørelse fra regionerne kunne i maj vise, at antallet af ambulanceudrykninger er steget markant. Fra 2013 til 2014 var der 14,4 procent flere udrykninger på landsplan, skriver Beredskabsinfo.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.