Mary: Jeg bliver rørt af de ubærlige tragedier, jeg ser blandt flygtninge

På sine rejser som protektor for Dansk Flygtninge Hjælp har kronprinsesse Mary oplevet, at lejre har ændret sig fra at være midlertidige til at være egentlige samfund.
Kronprinsesse Mary pointerer, at behovet for hjælp til verdens flygtninge er langt større end de ressourcer, der er til rådighed.
Kronprinsesse Mary pointerer, at behovet for hjælp til verdens flygtninge er langt større end de ressourcer, der er til rådighed. Foto: Scanpix/arkiv

Når flere end 20.000 danskere søndag 6. november stemmer dørklokker for at samle ind til
Dansk Flygtningehjælp, vil de ikke kun have kronprinsesse Marys hånd i ryggen, de vil også være budbringere af hendes bekymring for en udvikling, der fortsætter i disse år.

"Flygtningeproblemet er lige nu en af verdens største udfordringer. Det kommer nok desværre ikke til at ændre sig i den nære fremtid. Erfaringerne tyder på, at når et problem bliver langvarigt, risikerer det at miste verdenssamfundets fokus. Det må ikke ske," skriver kronprinsesse Mary i et indlæg på kongehusets hjemmeside i anledning af Dansk Flygtningehjælps 60-års jubilæum.

Kronprinsessen har været protektor for Dansk Flygtningehjælp i 10 år, og hun konstaterer, at behovet for hjælp er større end nogensinde før.


2011: Kronprinsesse Mary besøger verdens største flygtningelejr Dabaab i Kenya. Foto: Jeppe Michael Jensen/Scanpix/arkiv

Ubærlige tragedier

Gennem årene har kronprinsessen besøgt lejre for flygtninge og internt fordrevne i lande som Kenya, Jordan, Myanmar og Etiopien.

"På de rejser har det været tydeligt at se, at lejrene har ændret sig fra at være midlertidige til at være egentlige samfund, hvor folk bor permanent – desværre for mange uden mulighed for at kunne forsørge sig selv eller skabe en fremtid," skriver kronprinsesse Mary og pointerer, at behovet for hjælp er langt større end de ressourcer, der er til rådighed.

"For de berørte mennesker på flugt betyder det for eksempel mindre madrationer, mangel på varme i vinterkulden og dårligere adgang til f.eks. undervisning og lægehjælp. Og det kommer oven i ubærlige tragedier om tab og opsplitning af familier," skriver hun og fotsætter:

"Når vi taler om verdens flygtninge, er det svært at forholde sig til så høje tal. Men det er ikke svært at blive rørt af ansigterne og de personlige historier, der ligger bag tallene."


2015: Kronprinsesse Mary under et besøg på en skole der arbejder for uddannelse af piger i Etiopien. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix/arkiv

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.