Maruša stemmer på Alternativet: Vi har brug for revolution

- Jeg synes, der mangler tillid til politikerne, et engagement og en revolutionær tankegang. Det satser jeg stærkt på, at Alternativet vil bringe ind i dansk politik, lyder det fra Maruša Balic.
Maruša Balic mener, at der er behov for en helt ny politisk kultur i Danmark, og derfor stemmer hun på Alternativet.
Maruša Balic mener, at der er behov for en helt ny politisk kultur i Danmark, og derfor stemmer hun på Alternativet. Privatfoto

Alternativet har overrasket landets politiske spåmænd og –koner ved at placere sig solidt over spærregrænsen i meningsmålingerne.

Maruša Balic er en af dem, der har bestemt sig for at sætte krydset ved det nye parti.

- Den vigtigste årsag er, at de vil skabe en ny politisk kultur. Det er så tiltrængt i Danmark, siger hun.

- Jeg synes, der mangler tillid til politikerne, et engagement og en revolutionær tankegang. Det satser jeg stærkt på, at Alternativet vil bringe ind i dansk politik, lyder det fra Maruša Balic.

Hun mener, at der er en tendens til, at politikerne lyver, hvis de kan slippe af sted med det. Det, som andre kalder taktik, strategi og spin, kalder hun for en syg politisk kultur.

- De undviger på alt for mange spørgsmål og vil ikke indrømme, hvis de ikke har levet op til deres løfter, nævner hun som et eksempel.

Maruša Balic forventer, at Alternativets kandidater vil være 100 procent ærlige, når de bliver valgt ind i Folketinget.

- De vil skabe en anden slags kommunikation, hvor offentligheden kan være med. Et rum til diskussion, hvor man ikke gør nar eller kaster med mudder.

Racisme forklædt som udlændingepolitik

Maruša, der selv kom til Danmark fra Kroatien i 1992, føler, at en række af de andre partier trækker landet i en retning, hvor man er mindre værd, hvis man ikke er pæredansk – også selvom de ikke vil sige det ligeud. Og derfor er det bestemt ikke kun den politiske kultur, der afgør, at hun stemmer på Alternativet.

- Politik handler jo også om ømtålelige emner. Det værste af dem alle er racisme, som i Danmark bliver kaldt udlændingepolitik. Jeg synes også, at det er enormt vigtigt at kæmpe politisk for de værdier, jeg har som menneske, siger Maruša Balic.

- Jeg kunne jo aldrig stemme for et parti, der drejer landet i en retning, hvor børn som mine egne, der er født her i landet, men ikke har blond hår og blå øjne, skal føle, at de er mindre værd, understreger hun.

Den grønne omstilling er også et område, der står hende meget nær.

- Jeg mener, konventionelt landbrug er uetisk og en dum satsning sammenlignet med at omstille til økologi.

Business as usual

Man kan ikke for alvor adskille partiets visioner for en ny politisk kultur fra deres mærkesager, mener Maruša Balic.

- Værdierne hænger jo sammen, for det handler om innovation på alle områder. Det er en drejning af vores samfund. Det er ikke bare et parti – det er en del af en bevægelse, der fører mod, at folk får det bedre indeni. Det er det, vi prøver at kæmpe for, siger hun om Alternativet, som hun har fulgt helt fra begyndelsen.

- Der er jo også andre partier, der går ind for bæredygtighed og det grønne, som er vigtige værdier for mig. Men de andre har spillet ’business as usual’ i politik. Der skal en revolution til i vores politik i Danmark, uddyber hun.

Typisk dansk

Faktisk oplever hun, at nogle af Alternativets forslag bliver ”ofre” for den sædvanlige måde at føre politik på.

- Det er så typisk dansk, at diskutere om arbejdsugen skal være 30 eller 37 timer. Vi skal jo have gjort arbejdsmarkedet mere fleksibelt, så folk kan arbejde så meget, som de har lyst til, siger Maruša Balic.

For eksempel ville hun ønske, at det var oplagt for ledige også at søge deltidsstillinger, modsat hvordan det er i dag.

- Jeg er jo en af dem, som synes, at min tid er mere værd end penge. Jeg vil gerne være sammen med mine børn nu og måske arbejde mere, når jeg bliver 50. Det ved jeg ikke endnu. Men det er sindssygt, at alle skal skæres over en kam: ”Du skal arbejde – ellers så tvinger vi dig til det!” Det er jo socialdemokraternes slogan, ikke?

At true folk er en dårlig motivation til at arbejde, mener Maruša Balic, der selv er butiksbestyrer. Hun arbejder lidt under fuld tid og er glad for den ekstra tid, selvom det betyder et lidt strammere budget, og at der ikke er nogen opsparing.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.