Markant S-profil: Indfør efterløn til de nedslidte

Socialdemokraternes højprofilerede folketingskandidat Peter Hummelgaard Thomsen går til valg på at indføre en ny efterlønsordning.
- Vi har afskaffet efterlønnen uden at tage højde for de mennesker med de hårdeste fysiske job, hvis krop ofte giver op, inden de når pensionsalderen, siger S-kandidaten.
- Vi har afskaffet efterlønnen uden at tage højde for de mennesker med de hårdeste fysiske job, hvis krop ofte giver op, inden de når pensionsalderen, siger S-kandidaten. Polfoto (arkivfoto)

Murerarbejdsmanden, rengøringsassistenten og andre med fysisk krævende job blev ladt i stikken, da politikerne reformerede efterlønnen.

Deres kroppe bliver slidt ned, længe før de når pensionsalderen. Knæet står af, eller ryggen giver op. Og samfundet hjælper dem ikke godt nok, mener en af Socialdemokratiets mest markante folketingskandidater, den 31-årige Peter Hummelgaard Thomsen (S), der er tidligere formand for DSU.

Til Altinget fortæller han, at han vil gå til valg på at indføre en ny efterlønsordning, der netop skal være målrettet de nedslidte lønmodtagere med fysisk hårde job.

- Vi bliver nødt til at have en ordning, der tilgodeser de mennesker, så vi sikrer dem en værdig alderdom, inden de farer til vejrs, siger Peter Hummelgaard Thomsen til Altinget.

Peter Hummelgaard Thomsen har tidligere skabt debat med sin åbenmundede kritik af Thorning-regeringens økonomiske politik.

LÆS OGSÅ: S-profil: Rige skal punge ud til velfærden

Omskoling før nedslidning

Nu er han ude med sit efterlønsforslag, som han står ret alene med i sit parti, og som Venstre kalder for 'valgflæsk'.

Selv siger han om forslaget, at han gerne så det som en form for delvist selvopsparende ordning, hvor folk i bestemte typer erhverv eller jobfunktioner med stor nedslidning var kvalificerede efter mange år på arbejdsmarkedet.

Samtidig skal der mere og bedre fokus på arbejdsmiljø ude på arbejdspladserne og fokus på at omskole folk til nye brancher, inden folk er slidt helt ned.

Peter Hummelgaard Thomsen anses for at være så godt som sikker på at blive valgt til Folketinget ved næste valg, fordi han har overtaget tidligere justitsminister Karen Hækkerups gode S-kreds i Tårnby, hvor Hummelgaard selv er vokset op.

V: Valgflæsk

Peter Hummelgaard Thomsen så meget gerne, at hele partiet gik til valg på at indføre en ny efterlønsordning i stil med det, han skitserer. Det på trods af at regeringens plan for at få samfundsøkonomien til at hænge sammen er betinget af reformerne af efterløn og pensionsalder, så vi arbejder længere end før.

- Politiske flertal kommer og går, og virkeligheden kommer på et tidspunkt til at presse sig så meget på, at politikerne ikke kan lukke øjnene for, at mange bliver klem, siger Peter Hummelgaard Thomsen ifølge Altinget.

Hos Venstre kalder man udmeldingen for ren valgflæsk op til det kommende folketingsvalg. Partiets arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V) mener, at der allerede findes ordninger, som kan hjælpe nedslidte lønmodtagere.

Hos S vil den politiske ordfører Ole Hækkerup ikke udtale sig til Altinget om Hummelgaards udmelding. Han henviser i stedet til arbejdsmarkedsordfører Lennarts Damsbo-Andersen, der kun vil sige, at folketingskandidatens udmelding står for hans egen regning.

Færre på efterløn

 

Med tilbagetrækningsreformen, der blev vedtaget i  december 2011, blev efterlønsperioden gradvis blive afkortet fra fem til tre år.

 

Samtidig blev aldersgrænsen for, hvornår det er muligt at gå på efterløn, hævet fra i år, og modregningen af pensioner i efterlønnen skærpes kraftigt.

 

Som følge af disse ændringer forventes det, at udnyttelsen af efterlønsordningen i de kommende årtier vil falde. Om et par årtier forventes dets, at der kun vil være mellem 5.000 og 20.000 efterlønsmodtagere.

 

Kilde: Wikipedia

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.