Marinearkæolog: Russisk ubåd bliver nok på havbunden

Russisk ubåd hentes sandsynligvis ikke op af det svenske vand. Og sker det, er det russernes beslutning.
I 2014 spottede amatørfotografer, hvad de mente var en ubåd i svensk farvand. Mange troede, at et nyt ubådsfund i sidste uge kunne bekræfte tilstedeværelsen af ubåde i Skærgården. Den senest fundne ubåd er dog 99 år gammel.
I 2014 spottede amatørfotografer, hvad de mente var en ubåd i svensk farvand. Mange troede, at et nyt ubådsfund i sidste uge kunne bekræfte tilstedeværelsen af ubåde i Skærgården. Den senest fundne ubåd er dog 99 år gammel. Foto: /AP

Fundet af den svenske ubåd, som det svenske forsvar mener er 99 år gammel, er højst sandsynligt ikke interessant nok til, at man vil forsøge at bjærge ubåden.

- Normalt giver Første Verdenskrigs ubåde ikke de store overskrifter. Vi finder tit Første og Anden Verdenskrigs vrag, der er urørte, siger Jens Auer, lektor på Center for Maritime og Regionale Studier på Syddansk Universitet.

Det svenske forsvars ledelse, Försvarsmakten, har tirsdag meddelt, at den ubåd, der i sidste uge blev opdaget i svensk farvand, med meget stor sandsynlighed er en russisk ubåd, som forliste i 1916 efter kollision med et svensk fartøj.

Dermed er ubåden langt fra "moderne", som det ellers først lød i interviews med de svenske vragjægere fra Ocean X Team, der fandt den sunkne ubåd på østkysten i det mellemste Sverige, 1,5 sømil fra land.

Ubådsfund fra perioden omkring Første Verdenskrig er ikke unormale, men skulle der alligevel komme et svensk ønske om at hive båden op, så kommer de sandsynligvis til at bede russerne om lov først - hvis Rusland anerkender, at ubåden er deres.

- Hvis det er en russisk ubåd, så er det deres ubåd, og så kommer det i første omgang an på, hvor vigtigt, de synes, det er, at hente den op.

- Det er deres skib, selvom den ligger i svensk farvand, siger Jens Auer.

Svenska Dagbladet bringer tirsdag et interview med dykkerne, der fandt ubåden og spørger, hvordan de kunne tro, den var moderne.

Til det, svarer dykkerne, at ubåden sandsynligvis ville være i samme stand "om den så var dobbelt så gammel", og at de derfor ikke kunne vide sig sikre.

Samtidig understreger de, at de hurtigt meldte ud, at ubådsfundet ikke har noget at gøre med de ubådskrænkelser af svensk farvand, som svenskerne var vidne til sidste efterår.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.