Margrethe på plakaten til Aarhus Festuge

Dronning Margrethe indvier Aarhus Festuge ved en gallaforestilling i Musikhuset fredag.
Dronning Margrethe har et helt særligt forhold til Aarhus, hvor hendes sommerresidens Marselisborg Slot er placeret. Fredag indvier hun Aarhus Festuge.
Dronning Margrethe har et helt særligt forhold til Aarhus, hvor hendes sommerresidens Marselisborg Slot er placeret. Fredag indvier hun Aarhus Festuge. Foto: HOVE OLESEN PETER/POLFOTO

Der er mange traditioner forbundet med den årlige festuge i den østjyske by Aarhus. En af de ting, som altid er på plads, er dronning Margrethes deltagelse i gallafesten, der fredag officielt skyder den kulturelle uge i gang.

Som protektor for Festugen står hun nemlig for den officielle åbning af de i alt ti dage med kulturelle arrangementer af enhver tænkelig art.

Men selvom Festugen altså først officielt starter fredag, var der allerede torsdag taget hul på de i alt over 1000 forskellige arrangementer i forbindelse med årets festuge.

Den uofficielle åbning af Festugen fandt således sted torsdag aften, hvor den aarhusianske sangerinde Tina Dickow stod for underholdningen sammen med et antal musikalske venner fra sin nye hjemstavn på Island.

Festugen, der i år afholdes under temaet "Lys - mere lys" med undertitlen "Ind i mørket, ud i lyset", byder blandt andet på rigelige mængder af musik, kunst og teater.

Derudover er der fastlagt et utal af arrangementer, hvor deltagerne kan opleve alt fra en stor vandspyende vulkan i Byparken til gør-det-selv-gadekøkkener, der blandt andet inkluderer en kæmpe hjemmebrændt multi-komfur af ler, hvorpå modige festugegængere kan stege alt fra pattegrise til skumfiduser.

På dronningens festugeprogram står dog først og fremmest gallashowet i Musikhuset fredag aften. Her vil balletmester Nikolaj Hübbe, der desuden er kendt som dommer i "Vild med dans", fremvise en lang række kunstarter og kunstnere inden for dans og ballet under overskriften "Hübberiet".

Det er stadig muligt at sikre sig billet til showet, der finder sted i Musikhuset Aarhus fredag den 28. august kl. 21.00. Festugen varer frem til 6. september 2015.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.