Mangel på hyben giver job til udlændinge

Manglen på hybenbær på marmeladefabrikken Fynbo Foods i Vrå i Nordjylland har skabt et nyt projekt

Manglen på hybenbær på marmeladefabrikken Fynbo Foods i Vrå i Nordjylland har skabt et nyt projekt, som forener borgerne i byen med flygtningene på de lokale asylcentre.

De tager nemlig ud at plukke hybenbær sammen. De indsamlede bær sælges derefter til marmeladefabrikken. Pengene fra salget går derefter til asylcentrene og til et projekt i Hjørring Kommune.

I spidsen for projektet står Vrå Højskole, som arbejder sammen med Vrå Folkeskole, Venligboerne, Brovst Asylcenter og Dansk Flygtningehjælp.

Projektet er ifølge forstander på Vrå Efterskole, Pia Schnoor, med til at samle lokalsamfundet.

- Ved at gøre det her sammen styrker vi fællesskabet. Vi viser faktisk, at både asylansøgerne og borgerne i byen vil arbejde sammen, og de vil gøre noget for at løfte vores fælles område herude, siger hun til DR Nordjylland.

Viceforstander på Vrå Efterskole, Søren Ottzen, mener, at projektet viser den samarbejdsvilje, som findes i lokalområdet.

- Vi gør det har i samlet flok af mange grunde. For det første hjælper vi med til at fastholde arbejdspladser i kommunen. For det andet viser vi, at asylansøgerne og danskerne vil være sammen, og når vi har en konkret opgave som denne, er det ekstra godt, siger han til DR Nordjylland.

Marit Risdahl, som er leder af det lokale asylcenteret, fortæller, at projektet hjælper asylansøgerne med at få tankerne væk fra deres problemer, samtidig med at de kommer ud og møder danskerne på en anden måde.

- De får en dag væk fra asylcenteret, så de for en stund ikke skal tænke på de bekymringer, de har over deres familier og at vente på svar fra Udlændingestyrelsen. Det er meget vigtigt, at der sker noget andet i deres liv. At de så også kan hjælpe til i lokalsamfundet og gøre nytte er perfekt, siger hun til DR Nordjylland.

En af de asylansøgere, som er med til at plukke hyben, er Ibrahim, som er flygtet fra Syrien. Han har kun været i Danmark i en måned, men er utrolig glad for projektet.

- Jeg er glad for at være her og glad for at være en del af dette arbejde. Byen har modtaget os godt. Det er vigtigt for mig at lære dansk og at være en del af fællesskabet, fortæller Ibrahim til DR Nordjylland.

Pengene fra salget til Fynbo Foods går ind i en fælles pulje, som efterfølgende deles i to.

Den ene halvdel går til asylcentrene, hvor Venligboerne står for at indkøbe legetøj, spil og lignende.

Den anden halvdel skal bruges til et lokalt projekt. Det kan for eksempel være indkøb af trampoliner, udendørs skak eller noget lignende.

Det kan også være, at pengene bruges til en fest for de mange deltagere i projektet. Det er endnu ikke besluttet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.