Mange pædagoger kan ikke førstehjælp

Der sker masser af ulykker i danske daginstitutioner, men 4 ud af 10 pædagoger kan kommet til kort, hvis der sker noget med et barn. De kan nemlig ikke førstehjælp.
En stikprøve viser, at 4 ud af 10 pædagoger ikke kan træde til med førstehjælp, hvis der sker ulykker i institutionen.
En stikprøve viser, at 4 ud af 10 pædagoger ikke kan træde til med førstehjælp, hvis der sker ulykker i institutionen. Preben Madsen, Scanpix/arkiv

Hvert år sker der ifølge tal fra Statens Institut for Folkesundhed flere end 20.000 ulykker i danske daginstitutioner, skriver metroxpress.

Alligevel er det langtfra alle pædagoger, der med sikkerhed ved, hvad de skal stille op, når børn kommer alvorligt til skade. En stikprøve, foretaget blandt Bupl's 52.000 medlemmer, viser, at 4 ud af 10 aldrig har gennemgået et førstehjælpskursus.

Ifølge faglig sekretær i Bupl, Mette Larsen, ligger ansvaret hos de enkelte kommuner:

"Det er kommunernes ansvar at sikre, at der er nogle ansatte, som kan hjælpe børnene, hvis de kommer til skade. Menneskeliv må og skal ikke kunne gøres op i kroner og øre, og det her vil på ingen måde komme til at vælte kommunernes budgetter," siger hun og hæfter sig ved, at budgetterne lige nu godtgør, at pædagoger enten må vælge imellem faglig udvikling eller førstehjælp.

I Esbjerg Kommune valgte man sidste år, som den første danske kommune, at betale for, at samtlige 1.100 af kommunens pædagoger og dagplejere gennemførte et 'specielt tilrettelagt kursus i førstehjælp til børn'.

"Ud over, at det er blevet mere sikkert for forældrene at aflevere deres børn i kommunens institutioner, så hører vi fra medarbejderne, at de føler sig trygge i det daglige, fordi de ved, hvad der skal gøres i tilfælde af en ulykke," siger Anne Merethe Løvmose, dagtilbudschef i Esbjerg Kommune.
En pædagogs viden inden for førstehjælp var i juli sidste år afgørende, da en to-årig dreng var tæt på at blive kvalt af et stykke æble.

"Det var skelsættende, at hun kendte de her teknikker. Hun var ikke i tvivl om, hvad hun skulle gøre," siger Anne Merethe Løvmose.

Ifølge konsulentvirksomheden Red Mit Barn koster det omkring 450 kroner fra de kommunale kasser at uddanne en pædagog i at redde et barns liv.

Men det er ikke prisen for at uddanne de pædagogiske medarbejdere, der er skyld i, at det kun er i én kommune ud af landets 98, hvor alle daginstitutionsansatte har lært førstehjælp. Det skyldes lokale ledelsesbeslutninger, lyder det i en e-mail fra Kommunernes Landsforening (KL), som dermed placerer ansvaret i de enkelte institutioner.

'Det er ledelsen i den enkelte institution, der drager omsorg for, at den kompetence er til stede, og det har vi i KL tiltro til, at de gør. Vi har ikke indtryk af, at prisen for et kursus i førstehjælp er nogen forhindring, ligesom vi heller ikke har noget indtryk af, at kommunerne sparer på indsatsen', skriver afdelingschef Hanne Bak Lumholt.

'Det fremgår ikke af lovgivningen, at pædagoger skal kunne yde førstehjælp, og det er derfor op til ledelsen at sikre, at kompetencen til at yde førstehjælp er til stede', skriver hun videre.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.