Mange danskere har dårlig mobildækning

Hver ottende dansker har problemer med mobildækningen, viser en ny undersøgelse.
Hver ottende dansker har problemer med at få dækning i hjemmet, viser ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA.
Hver ottende dansker har problemer med at få dækning i hjemmet, viser ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA. Foto: Colourbox/free

Hver ottende dansker - eller hvad der svarer til over 450.000 danskere i aldersgruppen 18-70 år har problemer med mobildækningen i hjemmet. Det viser en ny undersøgelse, hvor 12 procent af danskerne angiver, at deres forbindelse på mobilen er enten dårlig eller meget dårlig.

Det skriver Ingeniørforeningen, IDA.

Ingeniørforeningens teleekspert Thomas Haagendal kalder øjebliksbilledet bekymrende, og han mener, at der skal arbejdes målrettet på at komme problemet til livs.

- Det er alt for mange, der oplever dårlige forbindelser. Ud over almindelig irritation hos den enkelte, er gode mobilforbindelser i dag klare forudsætninger for rigtig mange ting. Det nytter eksempelvis ikke noget, hvis en hjemmehjælper skal køre til nærmeste bakketop for at sende vigtige fotos til vurdering hos en læge, eller at borgere og virksomheder fravælger specifikke områder i Danmark på grund af dårlig dækning, siger han.

Thomas Haagendal anerkender at kombinationen af valg af teleselskab og mobiltelefonens antenne kan være medvirkende til oplevelsen af udfald og dårlige forbindelser, men det ændrer ikke på, at danskernes oplevelser er reelle nok. Med indførelsen af smartphones, som er mere computer end telefon og dermed betydeligt ringere som telefon, har vi fået en betragteligt ringere oplevelse.

- Der er stigende krav og forventninger til, at vi skal kunne kommunikere med vores arbejde og offentlige myndigheder, og her er hurtigere og bedre tele- og bredbåndsforbindelser en klar forudsætning. Så nytter det ikke noget, at så mange danskere rundt om i landet har dårlig dækning, siger han.

Der er indgået en bred politisk aftale, der skal sikre bedre dækning i private hjem via brug af signalforstærkere, og samtidig skal teleselskaberne bruge hinandens net, hvilket ifølge Ingeniørforeningens teleekspert kan få en positiv indvirkning.

- Det kan være med til at løse en del af problemerne. Strategien stiller også krav til teleselskaberne om at dække bredere, når de næste kontrakter skal forhandles hjem. Derudover bliver der åbnet en ny frekvens til mobiltelefoni, der sender på 700 MHz. Så der kan være lys forude, men det haster også. Det er jo ikke svært. Det er jo blot at samarbejde om at skabe en ordentlig dækning, men desværre er det også for operatørerne sværere at få det til at hænge sammen, på grund af den enorme konkurrence. En fællesudnyttelse af net-infrastrukturen vil gavne den fælles indsats om at sikre en optimal mobildækning, siger Thomas Haagendal.

Fakta:

Hvordan synes du, at mobildækningen er på din bopæl (18-70 år)?
- Meget god: 28 procent
- God: 46 procent
- Hverken eller: 14 procent
- Dårlig: 8 procent
- Meget dårlig: 4 procent
- Ved ikke: 0 procent
- Har ikke mobil: 0 procent

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA (2.004 svar fra danskere i aldersgruppen 18-70 år)


Hvordan synes du, at mobildækningen er på din bopæl (18-70 år)?
- God: 2.833.000
- Hverken eller: 536.000
- Dårlig: 459.000
- I alt: 3.828.000
Kilde: Danmarks Statisk, egne beregninger - eksklusiv personer uden mobiltelefon.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.