Mange danskere er multisyge

Flere danskere må kæmpe med ikke bare én, men adskillige kroniske sygdomme, viser en ny undersøgelse.
En del danskere slipper ikke med én kronisk sygdom, som for eksempel diabetes. Antallet af multisyge danskere stiger, viser undersøgelse.
En del danskere slipper ikke med én kronisk sygdom, som for eksempel diabetes. Antallet af multisyge danskere stiger, viser undersøgelse. Scanpix, arkiv

Sukkersyge og for højt blodtryk. Plus rygerlunger og gigt.

Flere og flere danskere kæmper med flere kroniske sygdomme ad gangen – de såkaldt multisyge – og antallet stiger, viser en undersøgelse blandt godt 33.000 danskere i Region Midtjylland, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

»Stigningen er udtryk for, at vi sætter flere og flere diagnoser på folk, og vi behandler mere. Jeg tror ikke på, at danskerne er blevet mere skrantende og skravlede, men de mange multisyge er bagsiden af et højt specialiseret og effektivt sundhedsvæsen,« siger projektleder Finn Breinholt Larsen fra Center for Folkesundhed og Kvalitetsudvikling.

Kortlægningen fra det midtjyske viser, at 39 pct. af danskerne mellem 25 og 79 år lider af to eller flere sygdomme, og hver 10. er ramt af fire eller flere kroniske sygdomme.

Desuden viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil, at forekomsten af multisygdom er steget fra 33 pct. i 2006 til nu 39 pct.

Ikke mindst ældre mennesker tumler med mange diagnoser, men multisygdom er også udbredt i den arbejdsduelige alder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.