Mandagssur? Så let smitter dit dårlige humør

Dit humør har større indvirkning på andre, end du tror.
Dine følelser smitter andre mennesker, har flere forskere fundet ud af.
Dine følelser smitter andre mennesker, har flere forskere fundet ud af. Foto: SCANPIX arkiv

Af Mette Iversen, FEMINA, Aller Media

'Smil til verden, og verden vil smile til dig' er et fast – og måske noget fortærsket – udtryk. Ikke desto mindre er der videnskabeligt belæg for, at det passer.

En række forskere har undersøgt, hvordan følelser opstår i hjernen, og de har fundet ud af, at registret af grundlæggende følelser fra angst og vrede til overraskelse og glæde smitter fra menneske til menneske. Et indbydende smil fra en fremmed på gaden vil automatisk drive mundvigene opad og tænde følelsen af glæde i kroppen, mens eksempelvis mødet med en vred kollega sandsynligvis vil få os til selv at lægge ansigtet i vrisne folder. Vi kan slet ikke lade være.

– Evne til at aflæse og kopiere andre menneskers følelser er et grundlæggende instinkt og vigtigt for vores overlevelse, fordi det gør os i stand til at indgå i et fællesskab, selv om vi ikke taler samme sprog, fortæller Mette Bohn Jespersen.

Hun er psykolog ved Frivilligcenter SR-Bistand og har studeret, hvordan følelser smitter fra menneske til menneske.

Andre menneskers følelser kan faktisk advare om, at der er fare på færde.

– I dagens globaliserede verden kan vi kommunikere med folk fra hele kloden, men afkodningen af følelser er stadig vigtig i vores daglige kommunikation. Et ansigtsudtryk kan for eksempel advare om ikke at komme for nær en person, siger Mette Bohn Jespersen.

Boost din stil og oplev en dag med masser af forkælelse sammen med FEMINA – læs mere her

Ansigtsmimik udløser følelse

Den amerikanske hjerneforsker Richard Davidson, der er ekspert i, hvilken betydning meditation og mindfulness har for hjernen, har forsøgt at kortlægge de komplekse mekanismer, der gør, at vi smitter hinanden med følelser. Hans forskning viser, at vores hjerner er udstyret med spejlneuroner, der kan afkode og afspejle følelsesudtryk hos andre mennesker.

Groft forsimplet læser spejlneuronerne et andet menneskes ansigtsudtryk og oversætter det ved at sende signal til éns egen ansigtsmuskulatur om at indtage en lignende mimik. Det opsigtsvækkende i forskningen har været, at mimikken rent faktisk udløser samme følelse i vores egen krop – i form af en række signalstoffer som endorfiner ved glæde eller stresshormoner i faresituationer.

Brug 'smitten' konstruktivt
  • Vær bevidst om, hvilket humør du er i, og hvordan du dermed påvirker personer omkring dig.
  • Står du over for en presset situation, kan det måske gøre tingene nemmere, hvis du møder op med et smil.
  • Smil kan i sig selv ikke fordrive nedtrykthed. Men ved at blive mødt med smil og selv smile igen, kan du rykke lidt ved de grundlæggende negative følelser.
  • Har buschaufførens sure fjæs forvandlet dit gode morgenhumør til irritation, kan du minde dig selv om, at du blot er blevet smittet med hans følelse for en stund, men at det ikke ændrer ved dit grundlæggende gode humør.

Kilde: Mette Bohn Jespersen

 

UDVID

Dermed er der videnskabelig dokumentation for, at følelser bogstavelig talt smitter. Vi forstår simpelthen andre mennesker ved at kopiere dem.

Måske dit humør vil blive bedre af at deltage i FEMINAs minitri i weekenden. Se her, hvordan du kan deltage

Dit humør gør indtryk

Når vi oplever, at andre mennesker græder, aktiveres altså de samme centre i hjernen, som når vi selv græder. Hvis et selskab bryder ud i klukkende latter, tændes de hjernecentre, der er aktive, når vi selv griner. Samme mekanisme er i spil, når vi får en lille baby i armene og fyldes af omsorg. Støder vi på en, der har slået sig, fyldes vi af empati og stopper op for at hjælpe. Uden evnen til at smitte hinanden med følelser ville vi måske ikke gøre det.

Hvis éns ansigtsmimik udløser en matchende følelse, kan man så smile sig ud af nedtrykthed? – Nej, så enkelt er det ikke, slår Mette Bohn Jespersen fast.

– Hvis du går rundt med en grundlæggende følelse af tristhed, eller lider af stres, angst eller depression, kan du ikke bare fortrænge det ved at tvinge dig selv til at smile nok. Du kan måske blive kortvarigt påvirket, fordi vi hver dag gennemgår en hel række af både positive og negative følelser. Men det ændrer ikke ved, at der er noget grundlæggende galt, der skal bearbejdes, og som man ikke bare kan lægge låg på.

Hun understreger, at de negative følelser netop er til for at fortælle, at noget er galt, og derfor er de lige så livsnødvendige som de positive følelser. Men der er stadig god grund til at tænke over, at smil smitter – og omvendt.

– Dit humør gør faktisk indtryk! Står man over for en træls arbejdssituation eller en presset samtale, kan det falde lettere ud, hvis du møder op med godt humør, siger Mette Bohn Jespersen og skynder sig at tilføje, at overdreven påtaget glæde nok ikke vil udløse den ønskede gode stemning hos andre.

– Det er i bund og grund ret banalt: Hvis du er i balance med dig selv, kan du give det positive videre til andre.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.