Mand fik normal penis: Tvilling donerede sin forhud

Det er lykkedes kirurger fra Aarhus Universitetshospital at give en mand et nyt urinrør. Det er første gang, det er sket.
Manden, som er over 30 år, var født med et misdannet urinrør - en lidelse som rammer en ud af 250 drengebørn og medfører et urinrør, der er for kort og udmunder abnormt på undersiden af penis.
Manden, som er over 30 år, var født med et misdannet urinrør - en lidelse som rammer en ud af 250 drengebørn og medfører et urinrør, der er for kort og udmunder abnormt på undersiden af penis. Foto: Scanpix/modelfoto

Kirurger ved Aarhus Universitetshospital er lykkedes med at genskabe et helt urinrør på en mand ved brug af forhud fra en tvilling.

Manden var ellers uden held blevet opereret 20 gang tidligere, men nu har han endelig fået noget, han ikke har haft før – et normalt, velfungerende urinrør.

Det skriver Stiften.dk.

Tvilling trådte til

Det nye urinrør er konstrueret ved transplantation af væv fra hans enæggede tvillings forhud. Og det er første gang nogensinde, at den type operation er lykkedes.

Manden, som er over 30 år, er født med et misdannet urinrør på grund af lidelsen hypospadi. Lidelsen rammer cirka en ud af 250 drengebørn og medfører, at man fødes med et misdannet urinrør, der er for kort og udmunder abnormt på undersiden af penis.

Nogle patienter oplever i voksenalderen forsnævringer i urinrøret, vandladningsproblemer, peniskrumninger og kosmetiske gener.

Langvarig proces

Allerede i januar 2015 foretog lægerne første stadie af operationen. Her blev det misdannede urinrør fjernet og erstattet af tvillingebroderens forhud.

I december færdiggjordes operationen og rekonstruktionen af det helt nye urinrør med succes.

- Vi har netop haft manden til kontrol her et halvt år efter operationen og kunne konstatere normal funktion og kosmetik som følge af det kirurgisk opbyggede urinrør. Begge brødre har det godt, og operationerne foregik uden komplikationer, fortæller urinvejskirurg og overlæge Yazan F. Rawashdeh fra Aarhus Universitetshospital til Stiften.dk.
Det var ham, som stod i spidsen for transplantationen.

Kun i Aarhus

Urinvejskirurgisk Afdeling K på Aarhus Universitetshospital kan som det eneste sted i landet tilbyde patienterne behandling og opfølgning.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.