Man skal kende nogen for at købe en andelslejlighed

En analyse fra Nordea viser, at der kun er et fåtal andelsboliger til salg via officielle kanaler.
Andelsboliger bliver solgt enormt hurtigt lige nu, og derfor må man tage sociale medier som Facebook i brug, hvis man vil have fingrene i en lejlighed i København.
Andelsboliger bliver solgt enormt hurtigt lige nu, og derfor må man tage sociale medier som Facebook i brug, hvis man vil have fingrene i en lejlighed i København. Foto: SKAFTE RUMLE/free

Det gælder om at tænke utraditionelt, hvis man vil finde sig en andelslejlighed, specielt i København.

En analyse fra Nordea Kredit viser, at der i dag på landsplan kun er 2456 andelsboliger til salg hos ejendomsmæglerne, og det er langt under halvdelen af, hvad der var for bare to et halvt år siden.

Endnu mere sparsomt er udbuddet i Region Hovedstaden, hvor køberne kun har 497 andelsboliger at vælge imellem i dag. Det er en sjettedel af, hvad der lå på hylderne i starten af 2013.

Det får boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit til at råde boligsøgende til at tænke i andre baner.

Blandt andet er Facebook blevet et populært og billigt medie for dem, der vil annoncere efter ledige andelsboliger.

- Det er ikke længere nok at kigge efter en andelsbolig på de officielle mæglersites. Er man interesseret i en andelsbolig, bør man tage de sociale medier og netværket i brug, så vennekredsen og bekendtskabskredsen inddrages i boligjagten, siger hun.

Forklaringen på, at andelsboligen igen er blevet særdeles eftertragtet, skal ifølge boligøkonomen blandt andet findes i prisudviklingen for ejerlejligheder. De er på landsplan steget 37 procent i værdi de seneste tre et halvt år.

- Da der er loft over, hvor meget en andelsbolig må sælges for, har udviklingen betydet at bytteforholdet har ændret sig markant i andelsboligens favør de seneste år.

- Efterspørgslen er simpelthen større end udbuddet i øjeblikket, siger hun.

Lise Nytoft Bergmann minder om, at markedssituationen lige nu er en trussel mod andelsboligens oprindelige formål, nemlig at skaffe boliger til de mindrebemidlede.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.