Mændene smidt ud af Fælledparken: I år er det kvindernes 1. maj

Mette, Lizette, Pia, Johanne og Vibeke er de fem hovedtalere til 1. maj i Fælledparken. Væk er Harald, Villy og alle de andre mænd.
Til 1. maj-fest i 2015 talte Lizette Risgaard i Fælledparken som næstformand i LO. På søndag går hun på talerstolen som LO-formand. 
Til 1. maj-fest i 2015 talte Lizette Risgaard i Fælledparken som næstformand i LO. På søndag går hun på talerstolen som LO-formand.  Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix.

En ting er historisk anderledes på Arbejdernes internationale kampdag i Fælledparken i København på søndag.

Festen er den samme med røde faner, fadbamser, solidaritetsboder og faglige-politiske taler. Men alligevel bliver 1. maj-festen i år historisk.

For første gang nogensinde er samtlige faglige og politiske hovedtalere nemlig kvinder. LO-formand Lizette Risgaard, formand for Socialdemokraterne Mette Frederiksen, SF-formand Pia Olsen Dyhr, Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen og næstformand for FTF i Region Hovedstaden Vibeke Westh taler på skift fra den store scene.

Mange mange mænd i mange mange år

LO-formanden trækker selv på smilebåndet over, at samtlige hovedtalere til 1. maj i Fælledparken er kvinder.

- Det er da både sjovt og tankevækkende. Nu har der været mange, mange mænd i mange, mange år på den talerstol. Nu varer det nok ikke længe, inden at dem, der går ind for kvoter, foreslår kvoter den anden vej, griner hun og henviser til den årelange debat om man skal indføre kvoter for at få flere kvinder på ledelsesposter og i bestyrelser i erhvervslivet.

- Men i politik og fagbevægelse klarer vi det selv, pointerer Lizette Risgaard.

Girlpower slutter mandschauvinisme   

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, kalder de kvindelige lederes indtog i Fælledparken på søndag for historisk. Selvom der er kvindelige LO-formænd i andre lande, blandt andet Norge og England, kan han ikke få øje på noget andet land, hvor kvinder sidder på topposterne i både partier og fagbevægelse, som de gør for øjeblikket herhjemme. 

- Det er da herligt. Det er girlpower, der signalerer, at der er ved at ske et skifte overalt i vores samfund. Væk fra århundrede med mandschauvinisme til nu, hvor kvinderne rykker overalt, siger han.

Har været mange år undervejs   

Men én mandlig taler går på scenen i Fælledparken. Det er formand for LO Hovedstaden, Per Olsen, der sammen med formanden for FTF i hovedstaden Alice Linning byder velkommen til kampdagen.

Per Olsen hilser det meget velkomment, at kvindelige ledere er på fremmarch 1. maj.

- Det har været mange år undervejs. Tidligere var det kun mænd, der stod i spidsen for fagforbund og partier, så har der været en periode, hvor det var blandet. Nu er det så fem markante og stærke kvinder, der er valgt på fremtrædende poster, og det bliver da noget helt særligt, at de kommer alle sammen, fastslår han.

Per Olsen betragter det som en gevinst, at der for øjeblikket er kvinder i spidsen for de tre røde partier og for FTF og LO.  

- De gør det jo formidabelt alle sammen og på hver deres måde, siger han.

Savner at drikke en øl over en snak

Det er ikke første gang, at LO-formand Lizette Risgaard skal tale foran titusindvis af mennesker på Fælleden 1. maj. Det har hun gjort flere gange som næstformand i LO.

Men det er første gang, at hun taler som formand for næsten en million håndværkere, butiksansatte, sosuer og andre LO-medlemmer. 

- Det bliver fantastisk. Jeg har altid holdt meget at være i Fælledparken, men det bliver da noget helt særligt at gå på talerstolen som LO-formand. Det eneste jeg synes er brandhamrende ærgerligt, er, at jeg ikke kan blive og nyde stemningen, drikke en øl eller sodavand og få en snak. Det savner jeg, men sådan er det med en stram kalender, siger Lizette Risgaard.

Hun skal direkte fra Fælledparken videre til Odense for at holde tale sidst på eftermiddagen.

Nogle mænd lever i 1870'erne  

Henning Jørgensen noterer, at da der blev dannet fagforbund for blandt andet cigarrullerne tilbage i 1800-tallet, blev der direkte skrevet ind i formålsparagraffen, at kvinder skulle holdes udenfor faget.

Og igennem årtier har kvinder haltet bagefter på løn på arbejdsmarkedet. Han tipper, at det er et spørgsmål om tid, før de kvindelige ledere sammen med de stadig bedre uddannede kvinder får fuld ligestilling på arbejdsmarkedet.

- Selvom der de senere år er sket revolutioner i fagbevægelsen, er der stadig mange mænd, der først skal til at finde ud af, at vi ikke længere er i 1870erne. Der er mange hvide elefanter og en organisationskultur skabt af mænd mange steder. Det er slemt, men når man ser de fem kvinder på stribe 1. maj, er det samtidig en advarsel til nogen mænd om, at de hellere må lægge mandschauvinismen på hylden, siger han.   

Taler om ulighed og praktikpladser

Hverken Lizette Risgaard eller Per Olsen mener, at det vil få nogen betydning for temaerne og hovedpointerne i årets 1. maj-taler, at det er kvindelige formænd.

- Min tale kommer blandt andet til at handle om at vi skal passe på fællesskabet, om solidaritet, om at gøre arbejdslivet bedre for lønmodtagere, og hvor vigtigt det er, at vi bekæmper ulighed og sikrer sammenhængskraften i Danmark, siger Lizette Risgaard.

Per Olsen fremhæver, at han i sin velkomsttale især vil tale om, hvordan vi i Danmark tackler flygtningekrisen samt udfordringerne med at få flere unge til at søge erhvervsuddannelser.

- Vi kommer til at mangle faglærte i fremtiden, og samtidig står 10.000 unge uden en praktikplads. Det hænger ikke sammen, og det vil jeg komme ind på, fastslår formanden for LO i Hovedstaden.

Følg Lizette og Mette

1. maj er arbejderbevægelsens vigtigste demonstrationsdag og festdag, hvor arbejdere over det meste af verden for at markere synspunkter om bedre arbejds- og levevilkår og større politisk frihed. 

Dagen er et internationalt symbol på arbejdernes kamp for bedre vilkår og fejres overalt i verden. Fra Moskva over Chicago til København.  

I København er det LO og FTF i Region Hovedstaden, der arrangerer 1. maj i Fælledparken.

Her taler Lizette Risgaard 

kl. 08.00   Socialdemokraterne i Ballerup 
kl. 09.30   LO Skolen 
kl. 11.05   SIK (Arbejdermuseet) 
kl. 13.15   LO Hovedstaden/Fælledparken 
kl. 16.15   LO Fyn 
kl. 19.30   Sydhavnens Venner af 1. maj

Her taler S-formand Mette Frederiksen:

07.00   S-Ballerup, Tapeten, Magleparken 5, Ballerup
08.15   Glostrup Bibliotek.
10.00   Vinkældertorvet, Torvegade, Faxe
11.15   Grønnegades Kaserne Kulturcenter, Næstved
12.45   Anlægget i Slagelse
14.45   Fælledparken,  København 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.