Mænd trumfer stadig kvinder på chef-gangene

Langt de fleste chefer i det private erhvervliv står stadig op og tisser, viser ny undersøgelse. Dansk Industri frygter, at spelt-tidsånden slår ligestillingen i bakgear.
Der er stadig langt mellem de kvindelige ledere i det private erhvervsliv.
Der er stadig langt mellem de kvindelige ledere i det private erhvervsliv. Polfoto/arkiv: Niels Christensen

Er du kvinde og ønsker dig et lederjob til jul, bliver du sandsynligvis skuffet igen i år.

Stilletter er fortsat i stort undertal på direktionsgangene i det private erhvervsliv. Det viser en nye undersøgelse foretaget af fagforeningen HK/privat blandt 1.500 ansatte i private virksomheder.

80 procent har en mandlig topchef, mens den nærmeste leder for 63 procents vedkommende også foretrækker flade sko.

Den skæve kønsfordeling ærgrer Marianne Vind, der er næstformand i HK/Privat.

- Det bliver en ren herreklub, når både direktøren for det hele og de andre ledere også er mænd. Men man bliver altså ikke en god leder, bare fordi man har hår på brystet, siger hun.

Bløde uddannelser giver bløde job

I den offentlige sektor er der mindre mandehørm. Her viser en opgørelse fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, at over 41 procent af lederne i 2013 var kvinder.

Den private sektor, hvor de fleste danskere arbejder, har traditionelt haltet bagefter. Og det lader stadig til at være tilfældet, hvis man sammenligner de 36 procent kvindelige mellemledere i det private med de 41 procent i kommunerne.

Forskellen hænger blandt andet sammen med, at kvinder i højere grad end mænd vælger 'bløde' uddannelser, som i mindre grad kvalificerer til chefjob i det private.

- Man rekrutterer typisk ikke til chefjob fra bløde uddannelser. Det sker i højere grad fra 'hårde fag' som for eksempel ingeniør eller økonom, hvor der desværre er alt for få kvinder, siger underdirektør Charlotte Rønhof.

Marianne Vind fra HK/Privat opfordrer virksomhederne til at spærre øjnene mere op for kvindelige ledertalenter.

- Lad dem vise, hvad de duer til i stedet for bevidstløst at hyre mænd, der er en kopi af dem selv, siger hun.

Men det såkaldte 'glasloft' på arbejdspladserne, som gør det sværere for kvinder at stige i graderne, er efterhånden en myte, mener Charlotte Rønhof fra Dansk Industri.

- Der foretages nogen fravalg, og dem foretager kvinderne i høj grad selv, siger hun.

Speltboller står i vejen for karrieren

Fravalget sker af hensyn til familien, og her ser Charlotte Rønhof med bekymring på den såkaldte 'speltbolle-trend', som stiller store krav til den moderne familie.

- Vi kæmper mod en trend, som trækker i den helt anden retning i øjeblikket. Som ung kvinde i dag virker det til, at du hurtigt føler dig stemplet som dårlig mor, hvis du har travlt med din karriere. Det er en rigtig ærgerlig udvikling, siger hun.

Arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv mener også, at det i høj grad er kvindernes selv, der skruer ned for chefambitionerne.

- Der er en skævvridning, som ikke giver mening, når vi ser, hvor mange dygtige, veluddannede kvinder, vi har. Det er en skam, at vi ikke får sat alle kompetencerne i spil, siger HR-chef Rikke B. Ørum.

Kvinder og ledelse
  • I 2007 viste en undersøgelse lavet for IFKA og Ministeriet for Ligestilling, at kvinder i gennemsnit udgør 29 procent af lederne i de danske virksomheder og på de danske arbejdspladser.
  • Samme undersøgelse viste, at kvinder gennemsnitligt udgør 19 procent af lederne i de private virksomheder og 45 procent af lederne i den offentlige sektor.
  • I 2013 viser en undersøgelse fra DJØF, at andelen af kvindelige djøf-chefer i den private sektor er steget fra 28 procent i 2007 til 33 procent i 2013.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.