Mænd og unge giver ikke nok blod

Nu tager foreningen Giv Blod utraditionelle midler i brug for at tiltrække mænd og unge, der er en mangelvare i blodbankerne.
Organisationen GivBlod er på udkig efter nye donorer. Særligt unge og mænd er i kikkerten.
Organisationen GivBlod er på udkig efter nye donorer. Særligt unge og mænd er i kikkerten. Foto: Erwin Wodicka/ERWIN WODICKA - [email protected]

Hvis du er typen, der godt kan lide unikke og personlige tatoveringer, er der et helt specielt tilbud til dig mandag den 15. juni på Gammel Torv i København. I anledning af den internationale bloddonordag, har organisationen GivBlod allieret sig med en lokal tatovør.

Her kan man for 200 kroner få tatoveret organisationens klassiske bloddråbe med det hvide hjerte indeni, ved siden af får man skrevet sin egen unikke blodtype.

Samarbejdet er usædvanligt, da man slet ikke må donere blod fire måneder efter, man er blevet tatoveret, men GivBlod har brug for de unge.

- 20 procent af de unge mellem 18-34 år får lavet tatoveringer. Vi må hele tiden være i kontakt med folk tidligt, for de skal jo gerne have det som en rutine mange år frem, siger Merle Wiborg Romose, chef for kommunikation og marketing i GivBlod, til Ritzau Fokus.

Derfor hedder kampagnen da også "Et prik for livet", da tatoveringer er et valg for de unges eget liv, mens deres bolddonation er et valg for andres liv.

Når man også er ude efter mændene skyldes det, at blot en tredjedel af alle nye tilmeldinger er mænd, men også fordi de er bare mere stabile.

- Mænd kan man tappe mere regelmæssigt for blod, da de jo ikke får menstruation eller føder børn, hvilket kan gøre kvinders blodtal mere ustabilt. Mænd spiser også mere rødt kød, hvilket er med til at reproducere blodet hurtigere, forklarer hun.

Når GivBlod altid er interesseret i nye bloddonorer skyldes det også, at mange danskere ikke kan godkendes som bloddonorer.

Har man været gennem behandling for kræft, eller tager medicin, er man næsten automatisk udelukket. En af de mere kontroversielle afgrænsninger er den mod homoseksuelle mænd.

- Det er virkelig noget, der springer i ørerne på folk, og det kan jeg godt forstå. Sagen er bare den at risikoen for, at blodet er hivsmittet er 16 gange højere. Vi tjekker selvfølgelig alt tappet blod, men hiv kan ikke spores i blod, hvis donoren er blevet smittet inden for de seneste 10 dage, forklarer Merle Wiborg Romose.

Forbuddet er vedtaget af Sundhedsstyrelsen og er baseret på statistik. En regel GivBlod håber, man kan få gjort op med. Forbuddet gælder ikke homoseksuelle kvinder.

Der er international bloddonordag søndag den 14. juni, men de fleste markeringer rundt om i landet sker mandag den 15. juni.

Fakta: Blodtyper

A RhD pos 37 procent

O RhD pos 35 procent

B RhD pos 8 procent

AB RhD pos 4 procent

A RhD neg 7 procent

O RhD neg 6 procent

B RhD neg 2 procent

AB RhD neg 1 procent

Procenttallet fortæller, hvor mange danskere, der har den enkelte blodtype. Nogle blodtyper kan modtage andre blodtyper, mens andre ikke kan. Læs mere på GivBlod.dk

Kilde: GivBlod.dk


Fakta: Regler for bloddonation.

Er du, eller har du været, i behandling for kræft, kan du ikke donere blod.

Tager du de fleste former for medicin, kan du heller ikke være donor. Allergimedicin og de milde hovedpinepiller er undtaget.

Der er ingen egentlige regler for alkohol, men er du påvirket, bliver du sendt hjem igen.

Kun personer mellem 17-60 år kan donere blod. Er kroppen vant med at få tappet blod, kan man fortsætte til man er 67 år. GivBlod ønsker sig, at den aldersgrænse bliver sat op.

Har man besøgt og haft sex med en person i et land med særlig stor udbredelse af aids, er man automatisk i karantæne.

Er man homoseksuel mand, kan man heller ikke donere blod ligeledes på grund af øget hiv-smittefare. GivBlod ønsker også den regel ændret.

Kilde: GivBlod.dk


/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.