Maddiker i WC-kummen: Så klam er skolen efter privat selskab overtog rengøringen

Aabenraa Kommune udliciterede rengøringen af skolerne til et privat selskab. Resultatet er, at børnene må gå i skole i møgbeskidte lokaler.
Skolebørnene i Aabenraa må leve med at deres skole er klam og beskidt efter kommunen udliciterede rengøringen. Billedet er ikke fra en af de omtalte skoler.
Skolebørnene i Aabenraa må leve med at deres skole er klam og beskidt efter kommunen udliciterede rengøringen. Billedet er ikke fra en af de omtalte skoler. Scanpix arkiv

Skoleeleverne i Aabenraa Kommune må finde sig i snavsede borde, gulve og toiletter. Støv overalt, spindelvæv og uhumske toiletter. Med andre ord er skolerne møgbeskidte.

Det viser en aktindsigt i kontrollen af rengøringen på fire skoler i Aabenraa Kommune, som Fagbladet 3F har fået.

På en skala fra 1 til 5 har to af skolerne fået karakteren 2, som er lig med utilfredsstillende rengøringen. De andre to skoler har fået karakteren 3, som er lig med mindre tilfredsstillende rengøring.

Forenede Service, der i september 2014 overtog rengøringen i kommunen, er dumpet, fremgår det af kontrolrapporten på Stubbæk Skole, som fik karakteren 2:

'På kontrollen kunne der konstateres mange mangler, hovedsageligt i den daglige og ugentlige indsats. Flere af de observerede svigt havde en gennemgående tendens og kunne således konstateres i mange af de kontrollerede lokaler. Forenede Service har i flere lokaler helt undladt at foretage rengøring...'

Samtidig har kommunen modtaget adskillige klager over rengøringen. Venstre-borgmester, Thomas Andresen, er langt fra tilfreds med rengøringen.

- Dette er på ingen måde tilfredsstillende, og vi er derfor i dialog med leverandøren for at få kvaliteten løftet. Sideløbende med dette vil vi i efteråret gennemføre yderligere kontrolkampagner, siger Thomas Andresen til Fagbladet 3F og fortsætter:

- Det er vigtigt at holde sig for øje, at Aabenraa Kommune ikke udliciterer for udliciterings egen skyld. Vi gør det for at få afprøvet om pris og kvalitet passer sammen. Vi ønsker ikke, at en lav pris opnås ved at lave en dårlig kvalitet eller ved dårlige arbejdsvilkår for de ansatte, siger Thomas Andresen, der dog ikke er indstillet på at droppe udliciteringen af rengøringen.

Hos Forenede Service har man ikke noget bud på, hvorfor rengøringen på skolerne i Aabenraa er utilfredsstillende. Administrerende direktør, Steen Gede, forsikrer, at problemerne vil blive løst.

- Jeg ved ikke, hvorfor skolerne får så lav karakter, men vi følger altid op på det. Hvis vi får en karakter på under tre er der en serviceleder på stedet indenfor 24 timer. Vi laver en handlingsplan i det øjeblik, vi får lave point, siger Steen Gede, der ikke har kendskab til de konkrete handlingsplaner i Aabenraa, til Fagbladet 3F.

Han har ikke yderligere kommentarer.

- Det vil ikke være fair, at drøfte enkeltpladser og personale i pressen.

Aabenraa Kommune har sparet sammenlagt 4,5 millioner kroner ved de to udbudsrunder i 2012 og 2014. Der indføres et kontrolsystem med 10 kontrolbesøg per kvartal, som årligt kommer til at koste 125.000 kroner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.