Måling: Så mange vælgere vil stemme i dag

Ifølge en Voxmeter-måling vil 90 procent stemme torsdag, men lektor tror på noget lavere fremmøde.
Arkivfoto - Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stemmer på Nyboder Skole under tidligere afstemning. Når han træder ind i stemmeboksen torsdag, skal han forvente at få følgeskab af over 90 procent af de stemmeberettigede, viser meningsmåling. Forsker tror på en noget lavere deltagelse. /RB PLUS/ (Jens Dresling/POLFOTO/arkiv)
Arkivfoto - Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stemmer på Nyboder Skole under tidligere afstemning. Når han træder ind i stemmeboksen torsdag, skal han forvente at få følgeskab af over 90 procent af de stemmeberettigede, viser meningsmåling. Forsker tror på en noget lavere deltagelse. /RB PLUS/ (Jens Dresling/POLFOTO/arkiv) Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

Næsten alle adspurgte i en ny meningsmåling regner med at svinge forbi det lokale afstemningssted torsdag, når danskerne skal stemme om EU-retsforbeholdet.

Det er resultat af en Voxmeter-måling, der er foretaget for Ritzau. 90 procent af de 1028 spurgte regner med at sætte kryds ved enten ja eller nej til spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal omdanne EU-retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Men det er vigtigt at bide mærke i "regner med". For spørger man Derek Beach, der er lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet og forsker i meningsmålinger og folkeafstemninger, ender tallet langt lavere.

- Hvis du bare spørger folk, svarer de fleste, at de stemmer. Men det er ikke sikkert, at de i sidste ende bevæger sig ud på en regnfuld torsdag. Og så ved vi simpelthen ikke, om tvivlerne bliver hjemme i sofaen, siger Beach.

Ifølge Beach kan valgdeltagelsen i sidste ende have stor betydning for, hvad det endelige resultat bliver, når stemmerne er fintalt fredag.

- Den store ubekendte er tvivlerne, og hvorvidt ja-stemmerne synes, at det er vigtigt nok til at møde op. Nej-stemmerne skal nok møde op, siger lektoren i statskundskab og tilføjer:

- Det er altid nemmere at motivere folk, når de er imod noget og er vrede, end det er at motivere folk med glæde. En af farerne for ja-siden er en meget lav valgdeltagelse.

Ja-partierne, der inkluderer Venstre, Socialdemokraterne, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Konservative, skal faktisk ramme et interval mellem over 50 procent valgdeltagelse og under 70 procent for at være sikrest.

- En virkelig høj stemmeprocent kan skade ja-siden, fordi tvivlerne er mere EU-skeptiske, end de er glade. Hvis de har stemt, så vil de formentlig stemme nej.

- 50 procent eller derunder giver næsten helt sikkert et nej. Op til 60-70 procent er det gavnligt for et ja. Kommer vi derudover, så er det måske mere farefuldt for ja-siden, siger lektor Derek Beach.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.