Må man bruge iPad'en som babysitter?

Langt de fleste forældre bruger skærmen som babysitter. Og det er i orden. Men kun et vist antal minutter om dagen, fastslår kendt net-sundhedsplejerske.
Det er okay, at barnet kobler af med Ipad'en. Men kun i begrænset tid, lyder rådet fra sundhedsplejersken. 
Det er okay, at barnet kobler af med Ipad'en. Men kun i begrænset tid, lyder rådet fra sundhedsplejersken.  Foto: Mads Jensen/Scanpix/Arkiv

Det er nemt at placere placere vuggestue- eller børnehavebarnet foran iPad'en eller smartphonen sen eftermiddag, mens mor eller far skræller kartofler, eller lige har brug for at slappe lidt af for sig selv. 

Barnet kan spille spil eller se film på de elektroniske redskaber og forældrene får frigivet noget tid. 

Og selvom det er upoplulært at sige højt, så bruger de fleste forældre skærmen som babysitter, fortæller sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, der er kendt fra hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk.

Hun er sammen med børneforsker Erik Sigsgaard på trapperne med bogen Ha' en god dag, skat, der giver gode råd til forældre med børn i dagpleje, vuggestue og børnehave. 

Barnet kobler af 

I bogen kan man læse, at det faktisk er normalt for nutidens forældre at gøre brug af tv, iPad eller smartphone, når der skal 'aflastes' lidt derhjemme. 

Og det er faktisk helt okay, fortæller Helen Lyng Hansen til Avisen.dk. Men understreger, at det er en balancegang. 

- Efter en lang dag i institutionen har barnet måske brug for at koble lidt fra. Og det kan de fint gøre foran skærmen, siger Helen Lyng Hansen. 

Nutidens Børnetime

Hun sammenligner det med dengang, hvor tv-udbuddet var sparsomt, og der blev sendt 30 minutters børnefjernsyn hver aften ved 18-tiden. 

- Dengang sad børnene jo også foran en skærm dagligt. Men der var det afmålt til kun at være de her 30 minutter, mens mor og far baksede med aftensmaden ude i køkkenet. 

Og netop den afmålte tid, er vigtig at holde fast i, understreger Helen Lyng Hansen, der mener, at 20-30 minutters skærmtid om dagen er rigeligt. 

Ud i den virkelige verden

- For sidder barnet foran skærmen i lang tid, så bliver barnet rigtig god til det. Men barnet skal altså også være god til andre ting. De skal ud og lege og bruge deres kroppe, de skal lære at kaste og gribe en bold og de skal lege med andre børn, siger Helen Lyng Hansen.

Alt sammen ting, som børnene går glip af, hvis de bruger for lang tid foran skærmen. 

- Det er en balance mellem at have skærmene som en naturlig del af vores hverdag og samtidig give barnet mulighed for at bruge kroppen i 'den virkelige verden,' siger Helen Lyng Hansen. 

Daglig konflikt

Og selvom hun godkender den halve time foran skærmen, så gør hun forældrene opmærksom på, at de ved at lade helt være med at tænde for skærmen er sparet for en daglig konflikt med barnet.

- Man skaber jo en konflikt ved at lade børnene sidde ved skærmen, for på et tidspunkt skal den jo slukkes igen. 

Bogen Ha' en god dag, skat udkommer 31. marts på forlaget People's Press. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.