For gammel mad skal smides ud. Sådan gør I hjemme hos jer, men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være.
Faktisk kan du sagtens nyde en god kold øl, selvom den har overskredet sidste salgs-dato, skriver samvirke.dk.
Du behøver ikke at smide de gamle øl ud, de kan stadig smage fint. Udløbsdatoen er mest af alt sat på, fordi den indikerer, hvornår smagen i øllen begynder at ændre sig i forhold til, hvordan den oprindelig smagte.
MEN det bliver den ikke nødvendigvis dårligere af, siger professor i fødevarekemi ved Københavns Universitet, Leif Skibsted:
- De meget tunge og mørke øl kan i nogle tilfælde blive bedre, hvis de lagres. De kan faktisk blive helt som en hedvin, fordi der kan komme en meget fin aromaudvikling, når øllen lagres.
Skal det være lys eller mørk?
Det er meget forskelligt, hvor lang tid en øl reelt kan holde. Men en tommelfingerregel er, at de mørke øl holder længere end de lyse.
De lyse pilsner øl skal helst ikke drikkes for længe efter datoen er udløbet, men her ser det altså anderledes ud for de mørke øl, fortæller Leif Skibsted.
Mørk øl har ganske enkelt flere antioxidanter i sig og holder derfor længere. På samme måde spiller alkoholprocenten ind og dem med den højeste procent, holder længere.
Til sidst skal du huske, at dine øl skal opbevares et godt koldt og mørkt sted, for får de for meget lys og varme, vil de uanset dato komme til at smage skidt.