Lyver du for dine børn?

Selvfølgelig gør du det … og sådan skal det også være, mener ekspert. En lille løgn kan faktisk være direkte gavnlig.
Drop den dårlige samvittighed. Du må gerne lyve (lidt) for dine børn
Drop den dårlige samvittighed. Du må gerne lyve (lidt) for dine børn Scanpix

Du har løget for dit barn, og nu har du en frygtelig dårlig samvittighed. Men drop den, siger forfatter til bogen ”12 Simple Secrets Real Moms Know”, Michele Borba, til redbookmag.com.

Hun forklarer, at løgne ofte kan være den mest modne måde at tackle visse situationer på. Det kan for eksempel være bedst at fortælle ungerne, at far tager en pause fra jobbet, frem for at fortælle sandheden: At han er blevet fyret, at jeres finanser derfor er et stort rod, og at der ikke bliver råd til ferie i år. 

LÆS OGSÅ: Vil du have hud, der skinner af sundhed?

Men lidt information forstår børnene, hvorfor stemningen er anderledes i hjemmet, men de får ikke nok viden til at få ondt i maven og bekymre sig.

Når du sårer andre mennesker

En lektie, der kan være god for også dine børn at kende er, at de små løgne som skaber god stemning og modvirker, at andre bliver kede af det, er okay ind imellem.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du tættere på en rund numse

Michele Borba fortæller, at børnene skal vide, at det faktisk kan være en god ting at rose bedstemor for chokoladekagen, også selvom den smager utrolig meget af smør og salt og egentlig også er tør. Men hun har jo gjort sig umage, og derfor skal hun have ros.

Hold igen med løgnene

Dog skal du passe på med at gøre løgne til en del af hverdagen, siger professor i psykologi ved Oberlin College, Nancy Darling:

- På den korte bane vil du blive flov og dine børn lidt forundret, hvis du fanges i en lille løgn.

Og det betyder sådan set ikke det store, men hvis løgnene bliver mere alvorlige, så gør konsekvenserne også, siger Nancy Darling:

- Fanger dine børn dig i at lyve mere kontinuerligt, så vil dine børn lære, at du ikke er til at stole på. Børn har brug for, at deres forældre er deres klippe og hver løgn skraller lidt af den sikkerhed væk.

LÆS OGSÅ: Spar penge: Spis toast på alverdens måder

Professoren forklarer, at hver gang du via en løgn undgår besværlige emner, så risikerer du også at gå glip af gode, åbne og lærerige samtaler med din børn om svære emner.

Men det er klart, at alting skal ske på det rette tidspunkt, så derfor kan en lille løgn være i orden, så længe tingene ikke ties bort eller aldrig berøres.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.