Lynhurtigt bredbånd til alle koster otte milliarder

Stadigt flere får lynhurtigt bredbånd. Men skal alle med, kræver det en milliardinvestering, viser analyse.
Fibernet er lavet af glas eller plastik og designet til at transportere data med lysets hastighed langs det indre af fiberens kerne. Uanset om der up- eller downloades. (Arkivfoto)
Fibernet er lavet af glas eller plastik og designet til at transportere data med lysets hastighed langs det indre af fiberens kerne. Uanset om der up- eller downloades. (Arkivfoto) Foto: Carsten Andreasen/Polfoto

Skal alle husstande i Danmark have adgang til lynhurtigt fibernet, kræver det investeringer på omkring otte milliarder kroner.

Det viser den første analyse herhjemme af det private investeringsbehov ved udbygning af fibernettet, så Danmark kan blive dækket med fastbaseret hurtigt bredbånd.

Beregningerne viser, hvad det koster at grave fibernettet hen til forbrugeres og virksomheders postkasser. Ledninger og udstyr på folks egen grunde og bygninger er ikke medregnet.

Analysen er lavet af konsulenthuset Netplan for Dansk Energi.

- Vi har for første gang fået sat et prismærke på, hvad det koster at opgradere hele landet med digital dansk infrastruktur i den verdensklasse, vi ofte taler om, siger Thomas Woldiderich, branchechef for telepolitik i Dansk Energi.

I forvejen er der en mindre revolution i gang på området. Men hastighederne er stærkt ulige fordelt.

Analysen opererer med forskellige ambitionsniveauer. Skal kun 95 procent af husstandene i alle kommuner dækkes ind, koster det kun cirka 3,5 milliarder kroner. Fordi der er store graveudgifter forbundet med de sidste fem procent.

- Men så er der andre mulige luftbårne løsninger. For vi er midt i en tidsalder, hvor flere og flere af vores gøremål bliver digitale. Derfor har vi også brug for en infrastruktur, der kan håndtere det, siger Thomas Woldiderich.

Kommunerne kan også presse på og hjælpe borgerne med at få tele- og energiselskaberne i tale, siger han.

Syddjurs er et af de steder, hvor kommunen er gået aktivt ind i at sikre, at alle kommunens landsbyer får lynhurtigt internet til gavn for både virksomheder, borgere og turistindustrien.

For to år siden havde kun et par af kommunens største byer fiberforbindelse. Nu er målet, at 90 procent af borgerne om to år har en hurtig og stabil internetforbindelse. Foreløbig er allerede cirka 60 procent på plads.

- Det betyder meget for både bosætning, fastholdelse af arbejdspladser og for udlejningen af sommerhuse, siger borgmester Claus Wistoft (V).

Fakta: Det skal der til

Skal alle husstande i Danmark have adgang til lynhurtigt fibernet, kræver det investeringer på omkring otte milliarder kroner. Det viser en analyse lavet af konsulenthuset Netplan for Dansk Energi.

* Teleselskabernes samlede investeringer i bredbåndsnet og mobilnet i Danmark har været faldende i en årrække. Fra 2008-2013 faldt de årlige teleinvesteringer med godt 36 procent. 

* 2014 var det første år i lang tid med en mindre stigning til samlede investeringer på godt 6,2 milliarder kroner, knapt to procent mere end året før.

* De danske energiselskaber investerede i årene 2006 til 2015 over 15 milliarder i lynhurtigt fibernet inklusive til styring/kontrol af elforsyning.

* Flere nye politiske tiltag skal sætte fut i udbredelsen af hurtige forbindelser i hele Danmark:

- Boligjobordningen for 2016 og 2017 giver borgerne mulighed for op til 12.000 kroner i fradrag for tilslutning til bredbånd. Der er afsat 400 millioner.

- Bredbåndspuljen i 2016-2019 skal sikre, at sammenhængende områder med boliger, virksomheder eller sommerhuse, der efterspørger bedre dækning, kan søge tilskud til at få løst problemet. Der er afsat 200 millioner kroner.

- På den måde kan staten, kommuner, teleselskaber og forbrugere sammen finansiere udrulningen af bredbånd i deres område.

* De danske energiselskaber havde per 1. januar 2016 koblet mere end 400.000 aktive kunder på fibernettet.

Kilder: Dansk Energi, Energistyrelsens tjekditnet.dk samt Økonomiske Nøgletal for Telebranchen 2014, publiceret af Energistyrelsen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.