Lundbeck-boss fyrer 300: I skal nok komme videre

I Lundbeck skal hver 6. medarbejder fyres. Det er et voldsomt skridt, men beslutningen er baseret på en grundig analyse, lyder det fra den nye øverste chef Kåre Schultz.
Lundbecks nye topchef, Kåre Schultz, forklarer , hvad der er grunden til, at 1000 ansatte skal fyres.
Lundbecks nye topchef, Kåre Schultz, forklarer , hvad der er grunden til, at 1000 ansatte skal fyres. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Stemningen er trykket i medicinalvirksomheden Lundbecks hovedkvarter i Valby.

I store klumper går medarbejderne fra et møde, hvor ledelsen har orienteret dem om en voldsom fyrringsrunde. Der skal spares tre milliarder, og derfor nedlægger Lundbeck 1000 stillinger. Omkring 300 danske medarbejdere kan se frem til at modtage en fyrreseddel.

Efter mødet med medarbejderne forklarede Lundbeck-ledelsen, hvad der ligger til grund for fyringerne.

- Ligesom i ens privatøkonomi er det ikke holdbart, at man bruger flere penge, end man tjener. Det er det samme med os. Over hele linjen bruger vi mere, end vi tjener, og det har vi tænkt os at lave om på, siger Kåre Schultz, der kun har været øverste mand i selskabet siden slutningen af maj.

I Lundbeck har man altså indtil nu brugt for mange penge i forhold til indtjeningen uden at tage højde for, at der samtidig har været et fald i indtjeningen.

Det er især i Europa, at der er faldende omsætning, mens salget derimod blomstrer i USA. Derfor vil der også fremtidigt blive satset stort på det amerikanske marked, forklarer Kåre Schultz.

Ved et større møde blev medarbejderne informeret om, at der skal nedlægges 300 stillinger. Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Sparekniven skal skære bredt

Besparelserne skal hentes ved at omstrukturere alle hovedkontorsfunktioner, skære ned på generelle og administrative funktioner i dattervirksomheder. Med andre ord skal der fyres bredt.

Det er især ansatte på hovedkvarteret i Valby, der bliver ramt. Men indtil ledelsen har forhandlet færdig med samarbejdsudvalgene kan ingen medarbejdere føle sig sikre på, om de kan blive.

Men fyringerne handler ikke om, at der er medarbejdere, der varetager overflødige opgaver, forsikrer Kåre Schultz.

- Ingen medarbejdere er overflødigt fedt. Der er ikke nogen, der har lavet noget, der ikke i princippet skabte værdi. I Lundbeck er der bare ikke råd til at have så højt et service niveau eller have så bred en organisation, som der er i øjeblikket, siger han.

Lundbeck vil hjælpe dem, som bliver fyret

For de 1000 medarbejdere, der bliver fyret, er Lundbeck klar med en hjælpende hånd. Det vil dog være forskelligt fra land til land, hvordan hjælpen vil udmønte sig.

For de 300 danske medarbejdere, der må vinke farvel til deres stillinger i Lundbeck, vil der være støtte til deres kommende jobsøgning. Det lover Kåre Schultz, som forklarer, at man tidligere har haft gode erfaringer med netop at hjælpe fyrede medarbejdere med at komme videre på arbejdsmarkedet.

Og situationen for de fyrede er ikke nødvendigvis så slem endda, ifølge ham.

- Givet den situation, der er på det danske arbejdsmarked i øjeblikket, og her i Københavns-området, så har jeg store forhåbninger om, at langt størstedelen af de medarbejdere, der bliver afskediget, vil kunne finde ny beskæftigelse, siger han.

Hvordan fratrædelsesordningerne vil se ud, er endnu uvist. Det vil blive meldt ud, så snart forhandlingerne mellem ledelsen og samarbejdsudvalgene er færdige.

Forhandlingerne går i gang torsdag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.