Luksusbil bringer religiøs leder i Tyrkiet i ilden

Tyrkiets ledende præst kritiseres, fordi han har købt en kæmpe Mercedes som tjenestebil.
Den ledende præst i Tyrkiets religiøse direktorat kritiseres for at have købt en dyr Mercedes som tjenestebil. Også Tyrkiets præsident Erdogan, der her hilser på Ruslands præsident, Vladimir Putin, er udsat for kritik, fordi han vil bruger milliarder af skattekroner på et nyt præsidentpalads.
Den ledende præst i Tyrkiets religiøse direktorat kritiseres for at have købt en dyr Mercedes som tjenestebil. Også Tyrkiets præsident Erdogan, der her hilser på Ruslands præsident, Vladimir Putin, er udsat for kritik, fordi han vil bruger milliarder af skattekroner på et nyt præsidentpalads. Foto: Burhan Ozbilici/AP

Indtil for nylig kørte toppen i Tyrkiets Direktorat for Religiøse Anliggender rundt i beskedne Renault-biler som tjenestekøretøjer.

Sådan er det ikke mere. Mehmet Görmez, der er leder af det offentlige direktorat, har for skatteydernes penge fornyet direktoratets bilpark.

Selv har han nu fået en Mercedes 500 til en værdi af 350.000 euro - over 2,6 millioner kroner - og hans nærmeste medarbejdere har fået 14 Toyota-biler at køre rundt i.

Det er avisen Hürriyet, der kommer med oplysningerne lørdag.

Tyrkiet er langt overvejende et muslimsk land, men officielt er Tyrkiet sekulært.

Imidlertid er landet i mere end et årti blevet regeret af en regering med islamiske rødder.

Direktoratets chef er kommet i ilden, efter at avisen har omtalt hans bilkøb.

- Er det ikke haram - forbudt i islam - at købe luksusbiler til direktoratets leder for donationer fra folket?, spørger Hakan Sukur, der er tidligere professionel fodboldspiller og nu parlamentariker, på Twitter.

Oppositionspolitikeren Erdal Aksünger føler sig kaldet til at citere et tyrkisk ordsprog:

- Man ved aldrig, hvem der har penge, eller hvem der har troen på Gud.

Direktoratet har ikke afvist oplysningerne i avisen, men siger i en erklæring, at bilerne er købt via en offentlig udbudsrunde. De har været billigere, end hvad pressen fortæller, lyder det fra direktoratet.

Debatten om bilerne kommer på et tidspunkt, hvor der også kører en anden debat om helt andre offentlige beløb til højtstående embedsmænd.

Det gælder præsident Recep Tayyip Erdogan, der indtil for nylig var premierminister, men som er blevet valgt til præsidentposten.

Han vil have et nyt præsidentpalads med 1150 værelser i hovedstaden Ankara, men prismærket er på næsten 3,6 milliarder kroner, og denne pris har udløst kontroverser.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.