Lugter dine fødder? Sådan undgår du det

Fødder, der lugter, er hverken rare for ejermanden eller dem, der skal lugte til dem. Men heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at undgå, at de lugter.
God hygiejne er vejen til fødder, der ikke lugter
God hygiejne er vejen til fødder, der ikke lugter Scanpix

Fødder lugter ikke kun, når solen skinner og du sveder, nej det kan være et problem året rundt og en hæmsko for de, der har hovedpinen.

Det kan være svært at undgå lugtende fødder, når først du er ramt af dem, men for rigtig mange skal grunden til problemet findes hos dine sko. Hvis du bruger de samme sko hver dag i mange timer, så kan du nemt få fødder, der lugter, skriver NHS.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at falde i over-spise-fælden

Mange grunde til sved

Du kan prøve at skifte sko oftere, og du vil muligvis opleve en forbedring. Gør du ikke det, så kan din sved også skyldes andre ting.

Det er normalt for alle, at vi sveder på vores fødder, for vi har mange svedkirtler her. Men især folk, der oplever hormonelle forandringer, vil kunne få nemmere ved at svede på fødderne.

Farer du rundt hele dagen lang, har du stress eller svamp, så kan det også give dig mere ildelugtende fødder, fordi du producerer mere sved.

Ifølge fodterapeut Lorraine Jones, så skal du især være opmærksom på dine sokker, hvis du sveder meget i dine sko. Er de våde, så skal de af eller skiftes, og du skal i hvert fald ikke stikke dem ned i de samme sko igen, for så producerer du sved ovenpå gammel sved, og det kan lugte grimt.

LÆS OGSÅ: Lars Mikkelsen: En frembrusende verdensgøgler

Lad skoene lufte

Hvis du har svedt i et par sko og tager dem af for at stille dem et aflukket sted, og så tager dem på igen dagen efter, så vil der stadig være god grobund for bakterier og lugt.

Du skal i stedet tage et par andre sko på og lade de første tørre og lufte, fortæller Lorraine Jones:

- Hemmeligheden er aldrig at bruge det samme par sko to dage i træk.

LÆS OGSÅ: Myte klarlagt: Giver vådt hår forkølelse?

Dine sko skal tørre i minimum 24 timer og så skal du både vaske og tørre dine fødder hver dag samt skifte sokker – det handler om god hygiejne.

Hvis det er helt galt med de lugtende fødder, så kan du prøve med en foddeodorant, eller prøve speciallavede sokker. Og er det helt slemt, så bør du søge læge, for der kan være mange grunde til problemet og det skal undersøges.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.