Lud-doven eller mega-stresset? Sådan træner du

Hvis du føler dig utroligt lad, vred eller det helt modsatte - nemlig glad og oplagt – så er det ikke helt ligegyldigt, hvilken type træning, du kaster dig over.
Hvis du er en sofakartoffel, er det en god ide at træne på en måde, der får aktiveret dit nervesystem.
Hvis du er en sofakartoffel, er det en god ide at træne på en måde, der får aktiveret dit nervesystem. Foto: SCANPIX arkiv

Af Gitte Holm, Q, Aller Media

Hvis din dovenskab gnaver helt ind til benene i dag, så nytter det ikke noget, at du kaster dig ud i et omstændeligt styrketræningsprogram eller motorisk udfordrende holdtræning. Du får garanteret ikke det optimale ud af det, fordi du ganske enkelt ikke kan holde dampen oppe.

Det er Anna Bogdanova, der er seniortræner, hvilket er en uddannelse inden for neurologi og bevægelse, som her kommer med sine råd til, hvordan du træner efter dit humør, så du får mest muligt ud af din træning og undgår skader eller stresspåvirkning af det.

Du er doven

Når sofaen lokker og træningen ikke har førsteprioritet, så er det en god idé at træne på en måde, så du får vækket dit nervesystem.

Dette kan også være grunden til din spiseforstyrrelse: Læs mere på Q.dk

Burpees, englehop, mountainclimberssjipning, hop, kettlebellswings og lignende er øvelser, der får gang i kroppen og klarer hjernen. Det er simple øvelser, så du behøver ikke at koncentrere dig for meget om, hvad du skal. Du skal bare gå i gang.

Hold dig fra alle omstændelige øvelser, fx lange styrketræningsprogrammer. Det skal være ligetil og sjovt på de ugidelige dage, og i stedet for at slå dig selv i hovedet med, at det ikke bliver din mest effektive dag, så vær glad for, at du overhovedet fik bagdelen op af sofapolstret.

Du er glad

Er du glad og virkelig veloplagt, så er det nu, du skal benytte dig af det i træningsøjemed og få det maksimale ud af det.

Derfor er du altid sent på den om morgenen: Se den sjove video på Q.dk

Det er i dag, du skal udfordre dig selv, gerne med noget helt nyt. Løb ekstra langt eller ekstra hurtigt, sæt flere spurter ind i dit program, eller kast dig ud i et dansehold i fitnesscentret, som du aldrig har prøvet før. Din hjerne er topmotiveret til den motoriske udfordring, og det handler i virkeligheden om at få brændt så meget krudt af som muligt.

Du er stresset

Hvad enten du blot har haft en stressende periode, eller om du decideret er ramt af stress, så skal du passe rigtigt meget på, hvilken motionsform du vælger. Når du dyrker hård motion aktiverer du nemlig stresshormoner i din krop, så du kan faktisk forværre din tilstand med den slags.

Lav yoga, pilates eller kredsløbstræning med lav intensitet. Har du en diagnosticeret stresstilstand, bør du dog holde dig til afspændingsyoga eller hathayoga. Tempoet skal være lavt, og din træning skal i høj grad bestå i, at du får kontrol over din vejrtrækning og dine bevægelser.

Du skal holde dig fra træningsformer, der stiller store krav til stabilisering af din rygsøjle. Hvis du er stresset har du ofte sværere ved at koordinere dine led og aktivere dine muskler, og førnævnte træningstyper kan derfor give dig skader. Intens kredsløbstræning og styrketræning vil aktivere dine stresshormoner, og det kan derfor ende med at gøre dig endnu mere stresset.

Du er vred

Hvis din krop er fyldt med vrede og dermed adrenalin, som ikke skyldes stress, så er det faktisk en god idé at brænde det af gennem motion.

Fem makeupmyter, du bør stoppe med at tro på: Se hvilke på Q.dk

I modsætning til, hvis du er stresset, så er det nu, du skal kaste dig over de tunge vægte samt hård kredsløbstræning. Du har energien til det, og det skal du udnytte.

Du skal derimod være mere tilbageholdende med at kaste dig over noget nyt og noget motorisk krævende, for det egner din sindstilstand sig ikke til. Din finmotorik vil ikke være på sit højeste, ligesom din koncentrationsevne heller ikke er det. Det sidste du ønsker er at kaste dig ud i noget, du ikke får succes med på en vred dag, for det vil sikkert ende med at gøre dig endnu mere irriteret.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.