Lovligt og ulovligt: Danskere strømmer til for at hjælpe flygtninge

Manglende indsats fra politiske ledere får danskerne til at træde i aktion, lyder det fra flere organisationer.
Danskerne står i kø for at hjælpe flygtninge. Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp oplever en stigenede interesse for frivilligt arbejde.
Danskerne står i kø for at hjælpe flygtninge. Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp oplever en stigenede interesse for frivilligt arbejde. Foto: Simon Skipper/Scanpix/Arkiv

Mange danskere er draget ud på vejene med mad, vand og andre fornødenheder til de flygtninge, der i disse dage og timer kommer til landet. Men også flere melder sig til det mere langsigtede frivillig-arbejde og donerer penge til nødhjælp.

- Jo mere du får de her billeder af flygtninge, der går ud af en motorvej, eller mennesker, der sætter sig i gummibåde på Middelhavet, ind på nethinden, jo mere tænker du på, at det kunne være din egen familie, siger Lone Tinor Centi, der er chef for frivilligarbejdet i Dansk Flygtningehjælp.

Organisationen oplever i disse dage en stigende interesse fra borgere, der vil hjælpe. Dansk Flygtningehjælp får normalt 1.200 nye frivillige om året. Men allerede 1. august i år kunne de notere 1.500 nye danskere, der ønsker at hjælpe. Og i disse dage tager det til.

- Det her er udtryk for en masse positive tilkendegivelser fra et civilsamfund, der ønsker at tage et ansvar for det, der sker ude i verden, siger Lone Tinor Centi.

Viser handlekraft

Hos Folkekirkens Nødhjælp oplever man stigende interesse fra borgere, der vil hjælpe, og flere penge er strømmet ind via private indsamlinger.

Kommunikationschef Mads Klæstrup Kristensen fortæller, at de hos Folkekirkens Nødhjælp modtager langt flere private donationer, mens flere har meldt sig som frivillige i genbrugsbutikker. Og så har de på Facebook høstet 5.000 flere likes de sidste to uger.

Han forklarer den øgede interesse for at hjælpe med, at danskerne ikke kan vente på, at politiske ledere gør noget.

- Danskerne viser handlekraft. Det er en kombination af, at man oplever en situation, der er helt ubærlig med familier, der flygter fra krig og ødelæggelse og politiske ledere, der er handlingslammede og ikke tager det lederskab, der kræves nu, siger Mads Klæstrup Kristensen.

Venligboere har medvind

Og det er ikke bare igennem organisationer, der er efterspørgsel på at stille op med hjælp. I bevægelsen Venligboerne oplever man også, hvordan mange danskere gerne vil hjælpe.

Bevægelsen startede som en Facebook-gruppe for nordjyder, der gerne ville hjælpe flygtninge med at finde sig til rette i Danmark. Siden er bevægelsen vokset eksplosivt, og i dag er mange tusinde danskere med i Venligboenes mange Facebook-grupper over hele Danmark.

I Venligboernes Facebook-gruppe for København er der i skrivende stund over 27.400 medlemmer. Samtidig er over 1.000 personer medlem af Venligboernes Facebook-gruppe for læger og sygeplejersker, som vil bruge deres fritid på at hjælpe flygtningene.

Mange henvender sig til politiet

Hos politiet har flere henvendt sig for at høre, hvordan de kan hjælpe de mange flygtninge. I Midt- og Vestsjællands Politi er vagthavende blevet kontaktet af flere borgere, der vil hjælpe flygtningene. Her handler spørgsmålene mest om, hvordan man kan yde humanitær hjælp til de mange flygtninge.

Vagthavende hos Nordsjællands Politi fortæller, at man også har fået nogle henvendelser fra borgere, som ville forhøre sig om love og regler for at fragte flygtninge til Sverige - noget politiet dog kraftigt fraråder.

Avisen.dk har været i kontakt med flere personer, som allerede har hjulpet syriske flygtninge på illegal vis med at komme til Sverige. Ingen ønsker at kommentere på de konkrete tiltag, men det forlyder blot, at der allerede er flere både klar til at sejle fra den sjællandske kyst.

Vil du hjælpe?

Har du også lyst til at gøre noget for at hjælpe de mange flygtninge, så kan du hos Røde Kors melde dig som blandt andet lektiehjælper, værge for flygtningebarn eller donere dit brugte tøj.

Hos Folkekirkens Nødhjælp kan du blandt andet starte din egen indsamling eller blive frivillig i udlandet.
Og hos Dansk Flygtningehjælp har du mulighed for at arbejde med flygtninge i et asylcenter.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.