Lotte søgte sengepraktik hos minister: Så kan han lære det

Hun er syg - meget syg - og plaget af smerter. Hun må hvile sig hvert kvarter. Alligevel skal hun i arbejdsprøvning. Hvis det da lykkes kommunen at finde en virksomhed med plads til hendes seng.
Lotte Rasmussen kan så lidt, at kommunen tilbød hjemmehjælp, så hun kunne få frigivet ressourcer til arbejdsprøvning.
Lotte Rasmussen kan så lidt, at kommunen tilbød hjemmehjælp, så hun kunne få frigivet ressourcer til arbejdsprøvning. Privat

Desværre, svarede Beskæftigelsesministeriet, da Lotte Rasmussen søgte om at komme i arbejdsprøvning hos beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Lars Løkke Rasmussen (V) fik samme tilbud, men har endnu ikke svaret.

Se ansøgningen og svaret fra ministeriet her

Det ærgrer 52-årige Lotte Rasmussen, der gerne ville vise toppolitikerne, hvordan deres lovgivning om fleksjob og førtidspension virker.

Hun har meget dårlig ryg efter diskusprolaps og flere operationer og ligger ned næsten hele dagen. Hendes sag om pension og fleksjob er gået i stå, fordi Herlev Kommune har besluttet, at hun skal i arbejdsprøvning med en seng til at hvile i under arbejdet.

Men ingen arbejdspladser vil have hende og sengen, og i vrede og desperation har hun søgt hos flere ministerier.

- Politikerne skulle have lov at se, hvor belastende det er for en arbejdsplads at have en person, der skal ligge i et rum i en seng flere timer for så at rejse sig og arbejde 15 minutter ad gangen, siger hun.

For rask til pension

Lotte Rasmussen kan sidde, stå eller gå i omkring 15 minutter. Så er hun nødt til at hvile i et par timer, fordi hendes ryg hæver op, og hun får smerter ned i begge ben.

Hun fik en diskusprolaps i 2011, blev fejlopereret og derefter opereret igen fire gange de næste år, uden det har kunnet fjerne hendes smerter i ryggen. Heller ikke medicin hjælper, for hun tåler ikke morfin.

Lotte Rasmussens læge har skrevet til kommunen, at hun har så voldsomme smerter i ryggen, at hun kun kan sidde eller stå få minutter ad gangen. Samt at der er ikke andre behandlingsmuligheder, end dem hun har prøvet.

“Det er derfor min efter mening ikke muligt for hende at bestride nogen form for arbejde,” skriver hendes læge og fortsætter, at specialisterne på Rigshospitalet, Gentofte og Glostrup hospitaler er af samme opfattelse.

Alligevel vil Herlev Kommune have Lotte Rasmussen i arbejdsprøvning for at se, hvor meget arbejdsevne, der kan findes hos hende. Kommunen har selv foreslået hjemmehjælp, så hun kunne få mere overskud til at arbejde.

- Jeg har fået at vide, at jeg er alt for rask til førtidspension, så det bliver et fleksjob, siger hun.

Ifølge Lotte Rasmussen har kommunens egen virksomhedskonsulent givet fortabt efter at have forsøgt at finde en virksomhed til hende. Derfor er opgaven givet videre til et privat firma, der nu søger virksomhed for hende.

eg har meget få kræfter, så skal jeg arbejde 15 minutter går den energi fra mit samvær med min søn eller de få opgaver, jeg kan lave herhjemme

Så sent som fredag i sidste uge fik hun at vide, at et lokalt plejehjem nu også havde sagt nej til at have hende i deres vaskekælder. Der var ikke plads til sengen.

- Det koster alt sammen. Både firmaet og den hospitalsseng, der skal med i praktik. Hvis jeg skal sidde i et kvarter og arbejde, har jeg også brug for en særlig stol, siger Lotte Rasmussen.

Lotte Rasmussen har også selv søgt arbejde på flere hospitaler, da hun mente, at de i det mindste havde nogle senge, hun kunne ligge i.

Har fået hjemmehjælp for at kunne arbejde

Hun vasker op og laver mad ad flere omgange. Hun kan så lidt, at kommunen i hendes ressourceforløb skulle undersøge om der kunne sættes ind med hjemmehjælp, så der kunne frigives ressourcer til arbejdsprøvning.

Men hjemmeplejen kunne kun stille 45 minutter til rådighed hver 14. dag og mente, at det ville være bedst for Lotte Rasmussen og hendes værdighed, at hun selv klarede de få ting, hun kunne, da hun ikke er så gammel.

- Så i stedet får jeg hovedrengøring en gang om året - og det er jeg rigtig glad for, for det betyder at jeg ikke skal trække på min familie til de helt grove ting.

Før sin sygdom var hun pædagogmedhjælper på en døgninstitution, og hvis hun kunne, ville hun arbejde.

- Jeg er alt for aktiv til at ligge her som en grøntsag og se tv og Facebook det meste af dagen. Men jeg har meget få kræfter, så skal jeg arbejde 15 minutter går den energi fra mit samvær med min søn eller de få opgaver, jeg kan lave herhjemme.

Direktør i Herlev Kommune, Ulrich Schmidt-Hansen, siger, at han har forståelse for, at hun synes, det er svært. Men Lotte Rasmussens sag har været for et rehabiliterings-team med flere typer fagfolk.

- De har vurderet, at en arbejdsprøvning er helt afgørende for at vurdere, om Lotte Rasmussen vil kunne bestride et fleksjob få timer om ugen, siger han.

Han håber, at det private firma, som kommunen har givet opgaven til, snart kan finde en virksomhed, der kan have hendes seng. Kommunen har før haft en borger i praktik med seng, og da lykkedes det at finde en plads.

Men er det en god måde at bruge pengene på, at kommunen betaler hjemmehjælp for, at en person, der kan sidde op i 15 minutter, kommer ud i arbejdsprøvning?

- På den måde du stiller det op der, kan det se lidt mærkeligt ud. Men vi skal forsøge alt for at undersøge om der er en arbejdsevne, siger han.

Ulrich Schmidt-Hansen henviser til, at kommunen følger intentionen i lovgivningen. Nemlig, at det er bedre at komme selv lidt i arbejde, end at blive sendt hjem med en førtidspension.

- Det er heller ikke sikkert, at situationen er permanent. Måske vil det rigtige fleksjob et par gange om ugen give Lotte Rasmussen et større overskud.

Det sidste kan Lotte Rasmusen ikke forstå.

- Jeg er erklæret "stationær" af lægerne. Det betyder, at min tilstand aldrig bliver bedre, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.